Светила в роботизираната хирургия на среща в София

XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия стартира днес у нас

Светила в роботизираната хирургия на среща в София | StandartNews.com

XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия стартира днес у нас. България за първи път е домакин на медицински форум от толкова висок ранг, благодарение на усилията и под егидата на МУ-Плевен. Уникално изложение на високотехнологично медицинско оборудване от водещи световни производители – с роботизирани системи, симулатори за обучение и хирургични апарати, ще даде начало на форума, който ще се проведе от 26 до 28 септември в аудиториите на СУ „Св. Климент Охридски“.

Над 350 специалисти и студенти по медицина от цял свят вече са в България за участие в Европейския Конгрес по роботика SERGS 2019 София. По време на конгреса участниците ще станат свидетели на първото у нас излъчване на живо на 2 операции в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана интервенция, която ще бъде извършена от екипa на проф. д-р Григор Горчев от МУ-Плевен, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров от МУ-Плевен.

SERGS 2019 София: XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия ще се проведе под мотото „Beyond Borders – Отвъд границите“, носещо посланието за „прескачане на границите“ на стандартното мислене, на класическата медицина и конвенционалната хирургия. Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи от САЩ и Европа, а за първи път в европейския форум по роботика ще вземе участие и т.нар. Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната асоциация по лапароендоскопска хирургия.

„Международен конгрес по роботизирана хирургия в София – това е сбъдната мечта за мен и проф. Горчев. Щастливи сме, че от днес България ще бъде домакин на събитие от такъв висок ранг. Едни от най-известните имена в областта на роботизираната хирургия пристигат в София и ние сме безкрайно развълнувани за това, което предстои. Българската медицина заслужава повече такива форуми и водещо място на картата на световната хирургия и ние няма да се уморим да работим в тази посока“ – сподели проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен и член на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия.

МУ-Плевен спечели домакинството на SERGS 2019: XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж след сложна конкурсна процедура. Проф. Славчо Томов, Ректор на МУ-Плевен, член за втори мандат на Съвета на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS, е председател на научния комитет на форума. Проф. д-р Григор Горчев, Почетен Ректор на МУ-Плевен, е президент на конгреса в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай