Стаден имунитет без ваксина? Немислимо

Това е мнението на д-р Аспарух Илиев от Берн

Стаден имунитет без ваксина? Немислимо | StandartNews.com

„Разхлабването на мерките е безотговорно.

Струва ми се, че политиците имат голяма отговорност да мислят не само за интереса на партията си, основната задача е да мислят за благото на хората, защото в края на годината, когато имаме 50 000 починали, никой няма да зададе въпроса дали изборите са спечелени“.

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините. 

По думите му трябва да се ограничи струпването на големи групи от хора. 

„Големият проблем е, че дори да има ограничения, те се спазват малко. Трябва да има по-голям контрол. Това, което виждаме като бройка, не е реално. Имаме много по-голяма заболеваемост. В следващите две седмици ще берем плодовете на това ново разхлабване“. 

В предаването „Нещо повече“ д-р Илиев допълни, че стаден имунитет без ваксинация е непостижим. 

„За да се справим с проблема, трябва да носим маска, да спазваме дистанция - така можем и без локдаун да водим нормален живот до ваксинация. Вторият начин е ваксинацията... Ситуацията с ваксините продължава да е трудна. Продължавам да считам ваксината на „АстраЗенека“ за изключително сигурна на фона на всичко останало, което вземаме като лекарство. Вирусът е по-опасен от ваксините“. 

Според него ситуацията с ваксината се изостря заради „непремерени изказвания, водени от лични его елементи на много специалисти, а в момент на епидемия това е недопустимо“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай