Сряда,

Стаден имунитет без ваксина? Немислимо

От: Редактор -
350
Стаден имунитет без ваксина? Немислимо
A
A
A

„Разхлабването на мерките е безотговорно.

Струва ми се, че политиците имат голяма отговорност да мислят не само за интереса на партията си, основната задача е да мислят за благото на хората, защото в края на годината, когато имаме 50 000 починали, никой няма да зададе въпроса дали изборите са спечелени“.

Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините. 

По думите му трябва да се ограничи струпването на големи групи от хора. 

„Големият проблем е, че дори да има ограничения, те се спазват малко. Трябва да има по-голям контрол. Това, което виждаме като бройка, не е реално. Имаме много по-голяма заболеваемост. В следващите две седмици ще берем плодовете на това ново разхлабване“. 

В предаването „Нещо повече“ д-р Илиев допълни, че стаден имунитет без ваксинация е непостижим. 

„За да се справим с проблема, трябва да носим маска, да спазваме дистанция - така можем и без локдаун да водим нормален живот до ваксинация. Вторият начин е ваксинацията... Ситуацията с ваксините продължава да е трудна. Продължавам да считам ваксината на „АстраЗенека“ за изключително сигурна на фона на всичко останало, което вземаме като лекарство. Вирусът е по-опасен от ваксините“. 

Според него ситуацията с ваксината се изостря заради „непремерени изказвания, водени от лични его елементи на много специалисти, а в момент на епидемия това е недопустимо“.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички