Сърби ви устата? Алергия към ягоди

Подобно на други видове хранителни алергии, обикновено показва симптоми в рамките на минути до 2 часа след хранене

Сърби ви устата?  Алергия към ягоди | StandartNews.com
  • Подобно на други видове хранителни алергии, обикновено показва симптоми в рамките на минути до 2 часа след хранене

 

Хранителната алергия се регистрира при 6-8% от децата под 3-годишна възраст, като тя е много рядка след този период на растеж. Причината за хранителна алергия е реакцията на имунната система към храна, която сте яли или сте влезли в контакт с нея. Вашата имунна система погрешно идентифицира тази храна като вредна и в отговор на това произвежда медиатори, причинявайки различни симптоми, вариращи от леки до тежки. 

  • Алергиите към ягоди е вид хранителна алергия

Ягодите принадлежат към семейството на растенията Rosaceae. Други растения в това семейство са малини, къпини, череши, праскова, дюла, сливи и др. Ягодите съдържат протеин, подобен на този, открит в прашеца на бреза, който може да предизвика кръстосани реакции с други плодове. Те също така съдържат протеини, устойчиви на топлина, които се намират в много видове растения. Имено заради тези кръстосано реагиращи протеини хора с поленова алергия получават орален алергичен синдром към ягоди, който включва обичайно леки симптоми ограничени до устната кухина и гърлото. Симптомите на оралния алергичен синдром се състоят в сърбеж в устната кухина,  оток и зачервяване на устните, чувство за фарингеален отокТази картина се развива много бързо, почти веднага, след контакта с алергена-до 15 минути. Състоянието рядко може да се усложни,  обичайно преминава бързо, без сериозно да застрашава здравето. 

Проучвания показат, че различни сортове бели ягоди, въпреки че изглеждат различно, не са хипоалергенни и много променливи в своята алергенност.

Подобно на други видове хранителни алергии, алергията към ягоди обикновено показва симптоми в рамките на минути до 2 часа след хранене. Честите симптоми включват: усещане за стягане в гърлото, сърбеж в устата, обрив, сърбеж по кожата, хрипове, кашлица, гадене, болки в стомаха, повръщане, диария, световъртеж и др. Тежката алергия към ягоди може да доведе 

  • до животозастрашаваща алергична реакция, наречена анафилаксия 

Анафилаксията се състои от много симптоми, появяващи се по едно и също време, изискващи незабавна медицинска помощ. 

Хранителната алергия е различна от хранителната непоносимост. Хранителната непоносимост не предизвиква алергична реакция, но може да причини симптоми, подобни на тези на хранителна алергия. 

Алергичните реакции при децата към ягоди са често срещани. Родителите трябва да са наясно, че специалистите наричат ягодите много сериозни алергени и не препоръчват да се дават плодове на деца до една година.  Лабораторните тестове помагат да диагностицират истинска алергия към ягоди с определянето на имуноглобулини Е (Ig E) към ягоди в кръвта. Ако диагнозата се потвърди, тогава не само ягодите, но и техните производни роднини, ще трябва да бъдат напълно изключени от храната. И не само в естествената си форма, но и всякакви добавки, консерванти. С други думи, всички продукти, които могат да съдържат тези плодове. 

  • Лабораторните тестове не са подходящи за диагностициране на псевдоалергични реакции

Тези тестове трябва да бъдат интерпретирани от алерголог. 

Правилното лечение е възможно само след точна диагноза. Самолечението е неприемливо. Като правило терапията е сложна започва с пълно отхвърляне на ягоди и производни. При тежки реакции хората се нуждаят от спешна медицинска помощ. Всеки с установена тежка алергия трябва да носи автоинжектор с Адреналин през цялото време, в случай на неумишлено излагане на алергена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай