Спокойно: Ваксините пазят и от новия щам

Човешкият геном е в ДНК, а не в РНК

Спокойно: Ваксините пазят и от новия щам | StandartNews.com

Мит е, че ваксината срещу COVID-19 ще промени генетичния ни код. Това заяви пред bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Човешкият геном е в ДНК, а не в РНК, поясни той.

"РНК ваксината е едноверижна, тя е по-къса, по нетрайна. Тук е използван методът на информационната РНК, която да достави ключа за производството на определени антигени, антитела, които да могат да спрат навлизането на вируса в човешката клетка.

Ако някой си представя, че ще му окапе косата или че жените ще станат брадати след ваксинация, това е категорично невярно. Генетичният код или геномът на човека, нашата уникалност, е заложена в двойноверижната ДНК - дезоксирибонуклеинова киселина".

"Ваксината е показана и трябва да се прилага на лица над 16-годишна възраст, без ограничение в горната граница, може и в така наречената старческа възраст да се прилага. Лицата, които са алергични към храни, лекарства, някакви екзогенни фактори или са имали поне един остър алергичен епизод в своя живот не следва да се ваксинират.

Ваксината не е препоръчителна за лица, които са имунокомпрометирани, с автоимунни заболявания, с някои ревматологични заболявания, пациенти на цитостатична терапия, тоест с онкологична терапия.

По отношение на бременните - в рамките на клиничните изпитвания има определена бройка бременни, които са получили ваксината, и за тях не са отчетени вредни ефекти от ваксината. Не е проучена ваксината при кърмещи жени, поради краткия срок на разработването.

Всеки пациент трябва да се обърне към своя лекуващ лекар и на базата на информирано решение, съвместно с лекаря, и лекарят прочел пълната продуктова информация за ваксината, да препоръча или да не препоръча приложението на ваксината.

Предполага се, че новият мутирал вирус на COVID-19 също ще се повлиява от ваксините, съобщи проф. Илко Гетов.

"Тоест, те ще предпазват и срещу неговото заразяване, по простата причина, че във ваксината се използва една относителна стабилна конфигурация от гени, които могат да предизвикат производството на антитела и оттам да бъде предпазен организмът на човека от разболяване с COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай