Специалист каза какво да не правим заради опасност от рак на кожата

Всички хора ежемесечно да проверяват тялото си за бенки, които променят характера си

Специалист каза какво да не правим заради опасност от рак на кожата | StandartNews.com

Ракът на кожата (меланом) най-често меланомът се появява по лицето, гърба, седалището, гънките между пръстите, съобщи пред бТВ шефът на отделението по медицинска онкология в УМБАЛ „Токуда“ доц. д-р Желязко Арабаджиев.

„Меланом са раковите клетки, които са нормални и продуцират мелатонин - пигментът на кожата, които в един момент поради външни въздействия или генетични фактори започват неконтролируемо да произвеждат този пигмент и да се развиват. Но има моменти, в които те променят характеристиките си и това е сигнален фактор хората да посетят кожен лекар“, добави той.

Арабаджиев посъветва всички хора ежемесечно да проверяват тялото си за бенки, които променят характера си, размера и цвета си.

„Това показва, че се случва нещо в тези образования, които по принцип при повечето хора са доброкачествени и никога през живота им могат да не доведат до риск за развитието не меланом. Затова трябва много внимателно да се излагаме на естествените слънчеви лъчи, но и на изкуствените в солариумите“, добави още специалистът.

Той допълни, че рискът от развитие на меланом се увеличава със 75%, ако хората са имали соларно облъчване преди 30-та си година.

„Това е много опасна алтернатива за получаване на тен и в никакъв случай не трябва да бъде препоръчван. Най-доброто лечение е ранното откриване на болестта, 99% от пациентите, които имат диагностициран в първи или ранен втори стадий на меланом, имат шанс да бъдат излекувани“, поясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай