Петък,

Специалист каза какво да не правим заради опасност от рак на кожата

От: Рачо Рачев -
2056
Специалист каза какво да не правим заради опасност от рак на кожата
A
A
A

Ракът на кожата (меланом) най-често меланомът се появява по лицето, гърба, седалището, гънките между пръстите, съобщи пред бТВ шефът на отделението по медицинска онкология в УМБАЛ „Токуда“ доц. д-р Желязко Арабаджиев.

„Меланом са раковите клетки, които са нормални и продуцират мелатонин - пигментът на кожата, които в един момент поради външни въздействия или генетични фактори започват неконтролируемо да произвеждат този пигмент и да се развиват. Но има моменти, в които те променят характеристиките си и това е сигнален фактор хората да посетят кожен лекар“, добави той.

Арабаджиев посъветва всички хора ежемесечно да проверяват тялото си за бенки, които променят характера си, размера и цвета си.

„Това показва, че се случва нещо в тези образования, които по принцип при повечето хора са доброкачествени и никога през живота им могат да не доведат до риск за развитието не меланом. Затова трябва много внимателно да се излагаме на естествените слънчеви лъчи, но и на изкуствените в солариумите“, добави още специалистът.

Той допълни, че рискът от развитие на меланом се увеличава със 75%, ако хората са имали соларно облъчване преди 30-та си година.

„Това е много опасна алтернатива за получаване на тен и в никакъв случай не трябва да бъде препоръчван. Най-доброто лечение е ранното откриване на болестта, 99% от пациентите, които имат диагностициран в първи или ранен втори стадий на меланом, имат шанс да бъдат излекувани“, поясни той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията