Спешната помощ в Кърджали с нови линейки

Две суперлинейки за спешна помощ представи в Кърджали здравният министър Кирил Ананиев

Спешната помощ в Кърджали с нови линейки | StandartNews.com

Два високотехнологични автомобила за спешна медицинска помощ бяха представени пред специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Ключовете бяха връчени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Двете линейки за напреднала диагностика и терапия ще дежурят и ще оказват помощ при инциденти по пътя за Маказа. Доставката им е част от проект „Получаване на спешна/ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в трансграничния регион Гърция–България“.

„Освен за трафика по пътя за ГКПП „Маказа-Нимфея” мобилните центрове ще бъдат ползвани за обслужването на населението в цялата област при спешни повиквания”, съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали д-р Атанас Митков.
    
„В момента медицината и здравеопазването изпитва остра нужда от медицински кадри, особено в погранични региони като вашия има липса на специалисти и лични лекари т. е. спешната помощ е тази институция, която осигурява бърза и незабавна помощ на хората”, заяви министър Ананиев. Той съобщи, че МЗ работи по реализиране на голям проект за развитие на Спешната помощ. За област Кърджали по него са предвидени 14 линейки, първата линейка тип Б вече е в Кърджали, а в средата на юли ще дойде и втората рине тип С, които са оборудвани с най–модерна апаратура.
       
Първият специализиран автомобил по българо– гръцкия проект ще бъде на разположение на спешните медици в Кърджали. Той е оборудван с електрически аспиратор, авариен и транспортен вентилатор, система за наблюдение и дефибрилация на пациента с функция телемедицина, автоматична електромеханична система за компресия на гръдния кош.Втората нова линейка, със задвижване 4Х4, ще бъде базирана във филиала за спешна помощ в Кирково. Оборудването й е почти аналогично на първата. Допълнително има автоматична инфузионна спринцовка.
       
Здравният министър посети ОАИЛ и операционен блок на МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски”, изцяло обновени със средства по трансграничните проекти Кърджали–Комотини. В рамките на посещението Кирил Ананиев се срещна с болничните директори от областните болници в Кърджали, Хасково и Смолян.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай