Неделя,

Смразяващи новини от СЗО. Какво се случва с маймунската шарка

От: Иван Ангелов -
2015
Смразяващи новини от СЗО. Какво се случва с маймунската шарка
A
A
A

Епидемията от маймунска шарка беше обявена от Световната здравна организация за "глобална опасност за общественото здраве".

Класификацията е най-високата степен на предупреждение, която организацията може да издаде.

Досега са регистрирани над 16 хиляди случая на заразени в 75 държави. Броят на инфекциите се е покачил със 77% от края на юни до началото на юли.

СЗО предприема мярката за втори път в рамките на две години. През януари 2020 г. пандемията от Ковид-19 също беше обявена за глобална опасност.

Междувременно, за първи път в САЩ бяха открити случаи на вирусното заболяване маймунска шарка при деца, предаде Ройтерс. Става дума за бебе в Калифорния и за още едно малко дете без няма американско гражданство, поясниха здравните власти.

Двата случая не са свързани и вероятно те са в резултат на предаване на заразата в домашни условия, казаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията, като допълниха, че децата са в добро  състояние и се лекуват.

Маймунската шарка протича с грипоподобни симптоми и кожни обриви и се предава най-вече при близък контакт, в повечето случаи при хомосексуален контакт.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com