Слагайте крем срещу слънце дори в офиса

Слагайте крем срещу слънце дори в офиса | StandartNews.com

За здрава кожа не ходете на плаж между 11 и 16 ч, съветва д-р Весел Кантарджиев

Лятото вече е тук и всички мислим за плаж и море. За да не пострада обаче кожата ни от жарките слънчеви лъчи, трябва да се погрижим за нея. Какво включва ефективната грижа за кожата през лятото и каква слънцезащита да използваме? Кои дерматологични заболявания се активират през летния сезон и от каква терапия се повлияват? "Стандарт" попита д-р Весел Кантарджиев, дерматолог и началник на Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия (ВМА), София.


- Д-р Кантарджиев, кои дерматологични заболявания се изострят през лятото?

- В ежедневната ми практика като дерматолог неминуемо се срещам с вредните последствия от прекомерно излагане на слънце. Дерматологичните заболявания могат условно да се разделят на такива, които се повлияват изключително добре от слънце, и такива, при които се наблюдава обратният ефект, тоест обостряне на клиничната изява на даденото заболяване. Като пример за последния вид мога да посоча едно хронично автоимунно заболяване, което се нарича лупус еритемадозус. Пациентите с това заболяване знаят, че след излагане на слънце веднага настъпва влошаване на тяхното състояние. Съществува и едно грешно схващане сред населението, че слънцето лекува акне. Истината обаче е, че се наблюдава едно временно подобрение в състоянието на кожата, след което започва поява на множество пъпки в предразположените зони, а именно лице, деколте и гръб. Често при мен идват пациенти с оплакване от

поява на обрив, след като са били на разходка в природата

и са имали контакт с различни растения. Под въздействие на слънцето възниква т. нар. фитофотодерматит. Нерядко при употреба на неподходящи козметични продукти могат да възникнат и алергии. За лечението на всяко новопоявило се състояние по кожата е важно хората да търсят мнението на специалист дерматолог.

- Какви поражения върху кожата може да нанесе слънцето?

- Най-общо казано, те могат да се разделят в две групи - ранни и късни. Към ранните се отнасят изсъхване на кожата и слънчевото изгаряне, което при по-светли индивиди може да предизвиква дори поява на мехури по кожата. Късните са свързани с фотостареене на кожата и фотокарциногенеза, тоест поява на злокачествени образувания, най-често по откритите части на лицето и ръцете.

- Как да предпазим кожата ни през летните дни и когато сме на плаж?

-Това, което трябва да запомнят хората, е, че част от слънчевите лъчи преминават през прозорците. На всички наши дерматологични конгреси, когато се обсъждат последиците от продължително излагане на слънце, се показва снимка на мъж, който работи като шофьор в продължение на 15 години. При този човек лявата половина на лицето, която съответно се излага на слънце, има всички белези на остаряване и увреда, за разлика от дясната, която е съхранена. Това, което искам да кажа, е, че дори през лятото да работите в офис или близо до прозорец,е необходимо да използвате слънцезащитни продукти с висок фактор на защита. Когато сте на море, е от изключителна важност да нанасяте тези продукти, преди да отидете на плажа и след това на около 2 часа и след всяко влизане във водата. Също така е добре да се знае, че дори под чадър около 70% от ултравиолетовите лъчи достигат до нас.

- Какво представлява слънцезащитният фактор? Какъв трябва да използват възрастните и какъв - децата?

- Слънцезащитният фактор е мярка за ефективността на слънцезащитните продукти. Той позволява да се увеличи времето на пряко слънчево облъчване, преди да настъпи зачервяване на кожата. Ако даден продукт е със слънцезащитен фактор 50 и е приложен правилно, това значи, че се увеличава 50 пъти времето, за което индивидът ще получи зачервяване на кожата, сравнено с реакцията на кожата, върху която не е нанесен слънцезащитен продукт. Препоръчва се по-светли хора със светла коса и очи да използват локални средства с висок слънцезащитен фактор, тоест 50. За по-тъмни хора е удачно приложението на 30-ти фактор.

- Кога според вас може да заведем детето ни за първи път на плаж? Как родителите да се грижат за слънцезащитата на детската кожа?

- Детската кожа е изключителна нежна. До първата година нейните защитни функции и резорбтивни способности търпят развитие, така че не се препоръчва нанасянето на слънцезащитни продукти. Задължително детето трябва да се пази от изгаряне, тъй като

изгарянията в детска възраст са предпоставка

за развитие на злокачествени образувания в по-късна възраст. Освен това е задължително носенето на шапка. В никакъв случай обаче не трябва децата да се лишават от слънчева светлина, тъй като слънцето има отношение към синтеза на витамин Д и профилактиката на рахит в детска възраст. При възрастни витамин Д има протективно действие срещу развитие на остеопороза, а също така ниските му нива в организма се наблюдават при депресия.

- По колко време може да прекарваме на плажа и в кои часове?

- Препоръчва се постепенно увеличаване на времето, което прекарваме на плажа. Най- подходящите часове за слънчеви бани са от 8 часа до 11 часа преди обед и след 16 часа.

- Как да се погрижим за кожата ни след излагането на слънце?

- От изключителна важност е добрата хидратация на кожата. На пазара се предлага медицинска козметика, която е специално разработена за нуждите на кожата, която е била интензивно изложена на слънце. В тези продукти често се съдържат и подхранващи съставки, които подпомагат възстановяването й.

- Като цяло как да я запазим красива и свежа през летния сезон?

- Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. В зависимост от ръста и теглото ни тя може да достигне до 2 кв. м. Тя е и първата защитна бариера на нашия организъм спрямо въздействията на околната среда. За да бъде тя здрава и свежа, трябва да се храним здравословно,

да приемаме поне 2 литра вода дневно

през лятото дори 3 литра, ако е възможно да не пушим цигари. Необходимо е да използваме подходящи хигиенни продукти, за да съхраним нейната еластичност и не на последно място подходяща слънцезащита, за да предотвратим появата на пигментации, т. нар. възрастови петна, лунички, както и развитието на злокачествени образувания.

- Вредни ли са според вас солариумите и защо?

- В последните години бронзовият тен се превърна в мода. Доказано е обаче, че прекаляването с ходенето по солариуми води до развитие на рак на кожата. Това е така, защото една част от ултравиолетовите лъчи води до образуване на свободни радикали, които възпрепятстват нормалното функциониране на клетките, а друга част имат директно действие върху ДНК в кожните клетки и водят до възникване на мутации в генетичната информация и от там до поява на злокачествени образувания по кожата.

- Кои са доброкачествените и злокачествените образувания вследствие на слънцето?

- Към доброкачествените се отнасят различните видове бенки, актиничната кератоза, лентиго (пигментни петна). Веднъж появили се, те трябва да бъдат проследявани във времето, за да се прецени има ли промяна, налага ли се тяхното отстраняване по медицински причини. Злокачествените образувания включват базоцелуларен карцином, сквамозноклетъчен карцином и малигнен меланом.

- Какво е съвременното им лечение?

- Златният стандарт за поставянето на диагноза в дерматологията е хистологичното изследване. Това ще рече, че даденото образувание се отстранява хирургично, след което материалът се обработва по специален начин и се изследва под микроскоп, като се търсят белези на злокачествени процеси.

- Висок ли е процентът на изява на дерматологичните заболявания?

- Категорично да. В нашата клиника всички легла са постоянно заети. Освен това листа на чакащите за хоспитализация е пълен. Отделно седмично през кабинета по кожни болести преминават по около 100 пациента с различни дерматологични проблеми.

- Трябва ли да сме нащрек с бенките и кога се налага отстраняването им?

- Всяка бенка, която значително се отличава от останалите бенки по тялото, трябва да изостря вниманието на пациентите. Съществува система за оценяване характеристиките на бенките, като се следи за

асиметрия, ръбове, цвят и диаметър.

С един специален уред, наречен дерматоскоп, опитен дерматолог може да прецени дали една бенка е опасна и дали трябва да бъде отстранена.

- Кои са най-безопасните методи за премахването на бенки?

- С риск да се повторя, най-безопасно е хирургичното отстраняване с последващо хистологично изследване.

- Грижи ли се българинът за кожата си?

- До скоро предимно дамите обръщаха внимание на кожата си. Напоследък все повече млади хора, в това число и мъже, идват да се консултират с нас по различни поводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай