Вторник,

Ще върна славата на Смолян като най-добрия град за живеене

От: Failed to load user -
688
Ще върна славата на Смолян като най-добрия град за живеене
A
A
A

Стефан Сабрутев, кандидат на БСП за кмет на Смолян

- Г-н Сабрутев ще успеете ли да върнете славата на Смолян като един от червените бастиони?

- Основната причина да поискам доверието на хората от община Смолян е, че съм човек, който обича и милее за тях и родния си край, и искам да превърна моята община в най-доброто и уютно място за живеене. Програмата ни е амбициозна и в полза на хората от община Смолян. Ще кажа само, че някои поставени в нея цели звучат като мечти, но аз съм човек, който сбъдва мечтите си. Така направих в своя бизнес преди години, така ще направя и този път като кмет на община Смолян. Да, ще успея да върна славата на Смолян, но като най-добрия град за живеене в България, а не като бастион на една или друга партия. Когато си кметq нямаш право да делиш хората по партиен признак, както прави настоящото управление на общината. Кметът трябва да обединява, а не да разделя.

- Какви са разликите между лявата и дясната политика в местното управление?

- Лявата местна политика има за цел повишаване качеството на живот на цялата общност. Тя не се задоволява само с благоустрояване на града и неговия център, а с подобряване на средата на живот във всички квартали и населени места в общината. Тук е мястото да кажа на хората от селата в община Смолян, чe ще бъдат един от приоритетите в моята политика като кмет на общината.

- Смолянският регион е сред най-засегнатите от процесите на обезлюдяване. Как ще спрете опасната тенденция?

- Да, така е. Повече от всякога Смолян се нуждае от нови перспективи за развитие, за да има работа и хляб за всяко семейство. Нужни са ни не само свежи и работещи идеи за разгръщане на местната икономика, но и воля, умения и бизнес мислене, за да бъдат реализирани. Крайно време е в община Смолян да се привлекат сериозни инвеститори, за да се увеличат доходите на населението, което от своя страна ще спре процесите на обезлюдяване.

Основната възможност, която сме заложили в нашата програма за привличане на инвестиции в региона, е развитие на биоземеделие и отглеждане на биопродукти. Ще предприемем конкретни стъпки да го направим реален поминък в общината. Амбицията ми е да създадем собствена марка биопродукти "Произведено в Смолян", които са чисти, здравословни и вкусни.

Ще създадем бизнес консултативен съвет в помощ към кмета. Ще създадем благоприятна данъчна среда и определим достъпни наеми на общински имоти, които да стимулират малкия, средния и новопрохождащия бизнес в Смолян и региона. Ще формираме специализирана структура за информация и подпомагане на изготвянето на проекти за кандидатстване на земеделските производители. Подобряването и доброто поддържане на пътищата и пътната мрежа ще засили допълнително инвеститорския интерес. Естествено всичко това трябва да бъде подкрепено с достатъчно ранно професионално ориентиране и подготовка на учащите се в съответствие с потребностите на местната икономика. И не на последно място ще оптимизираме и съкратим сроковете за административно обслужване на гражданите и бизнеса на община Смолян.

- Сред приоритетите ви е развитие на културата. Какви идеи имате?

- За да създадем постоянен интерес през цялата година към община Смолян, сме заложили създаване на иновативни културни събития, като разнообразни културни фестивали, асамблеи, пленери, изложби, литературни четения, концерти и други. Искаме да възстановим и поддържаме традициите и празниците от културния календар на общината. Една от гордостта на Смолян в годините бяха популярните "Орфееви празници". Ще го възродим и ще осигурим подкрепа за развитие на общинските и държавни културни институции - фолклорен ансамбъл "Родопа", Родопски драматичен театър "Николай Хайтов", духов оркестър.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички