Ще върна славата на Смолян като най-добрия град за живеене

Ще върна славата на Смолян като най-добрия град за живеене  | StandartNews.com

Стефан Сабрутев, кандидат на БСП за кмет на Смолян

- Г-н Сабрутев ще успеете ли да върнете славата на Смолян като един от червените бастиони?

- Основната причина да поискам доверието на хората от община Смолян е, че съм човек, който обича и милее за тях и родния си край, и искам да превърна моята община в най-доброто и уютно място за живеене. Програмата ни е амбициозна и в полза на хората от община Смолян. Ще кажа само, че някои поставени в нея цели звучат като мечти, но аз съм човек, който сбъдва мечтите си. Така направих в своя бизнес преди години, така ще направя и този път като кмет на община Смолян. Да, ще успея да върна славата на Смолян, но като най-добрия град за живеене в България, а не като бастион на една или друга партия. Когато си кметq нямаш право да делиш хората по партиен признак, както прави настоящото управление на общината. Кметът трябва да обединява, а не да разделя.

- Какви са разликите между лявата и дясната политика в местното управление?

- Лявата местна политика има за цел повишаване качеството на живот на цялата общност. Тя не се задоволява само с благоустрояване на града и неговия център, а с подобряване на средата на живот във всички квартали и населени места в общината. Тук е мястото да кажа на хората от селата в община Смолян, чe ще бъдат един от приоритетите в моята политика като кмет на общината.

- Смолянският регион е сред най-засегнатите от процесите на обезлюдяване. Как ще спрете опасната тенденция?

- Да, така е. Повече от всякога Смолян се нуждае от нови перспективи за развитие, за да има работа и хляб за всяко семейство. Нужни са ни не само свежи и работещи идеи за разгръщане на местната икономика, но и воля, умения и бизнес мислене, за да бъдат реализирани. Крайно време е в община Смолян да се привлекат сериозни инвеститори, за да се увеличат доходите на населението, което от своя страна ще спре процесите на обезлюдяване.

Основната възможност, която сме заложили в нашата програма за привличане на инвестиции в региона, е развитие на биоземеделие и отглеждане на биопродукти. Ще предприемем конкретни стъпки да го направим реален поминък в общината. Амбицията ми е да създадем собствена марка биопродукти "Произведено в Смолян", които са чисти, здравословни и вкусни.

Ще създадем бизнес консултативен съвет в помощ към кмета. Ще създадем благоприятна данъчна среда и определим достъпни наеми на общински имоти, които да стимулират малкия, средния и новопрохождащия бизнес в Смолян и региона. Ще формираме специализирана структура за информация и подпомагане на изготвянето на проекти за кандидатстване на земеделските производители. Подобряването и доброто поддържане на пътищата и пътната мрежа ще засили допълнително инвеститорския интерес. Естествено всичко това трябва да бъде подкрепено с достатъчно ранно професионално ориентиране и подготовка на учащите се в съответствие с потребностите на местната икономика. И не на последно място ще оптимизираме и съкратим сроковете за административно обслужване на гражданите и бизнеса на община Смолян.

- Сред приоритетите ви е развитие на културата. Какви идеи имате?

- За да създадем постоянен интерес през цялата година към община Смолян, сме заложили създаване на иновативни културни събития, като разнообразни културни фестивали, асамблеи, пленери, изложби, литературни четения, концерти и други. Искаме да възстановим и поддържаме традициите и празниците от културния календар на общината. Една от гордостта на Смолян в годините бяха популярните "Орфееви празници". Ще го възродим и ще осигурим подкрепа за развитие на общинските и държавни културни институции - фолклорен ансамбъл "Родопа", Родопски драматичен театър "Николай Хайтов", духов оркестър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай