Ще имаме ли и руската ваксина? ЕК преговаря

Европейската агенция за лекарствата преговаря с Русия

Ще имаме ли и руската ваксина? ЕК преговаря | StandartNews.com

Преговори с Русия за ваксината срещу коронавирус "Спутник V" води Европейската агенция по лекарствата води. Това съобщи днес говорител на Европейската комисия.

По неговите думи досега руската страна не е подала документи за осигуряване на достъп на препарата до пазара на ЕС. Миналата година ЕК уточни, че в ЕС ще бъдат допускани само ваксини, произведени в Европа.

Комисията отбеляза, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън своите граници, ако липсва одобрение от европейската лекарствена агенция.

Досега в ЕС са одобрени само ваксините на Pfizer и Moderna, а до края на януари се очаква разрешение и за препарата на AstraZeneka.

В същото време Европейската комисия съобщи, че е приключила предварителните преговори за сключване на споразумение за доставка на осма ваксина - произведена от Valneva.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, разработващо инактивирана ваксина срещу вируса. Това е традиционна технология за ваксиниране, използвана в продължение на 60—70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. По-голямата част от противогрипните ваксини и много детски ваксини използват тази технология. Понастоящем това е единствената потенциална инактивирана ваксина в клиничните изпитания срещу COVID-19 в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай