Сербезова обяви наказанията за трагедията в болницата във Враца

Служителката с кафето е уволнена, но това не е достатъчно, смята здравната министърка

Сербезова обяви наказанията за трагедията в болницата във Враца | StandartNews.com

Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна.

Това заявява здравният министър Асена Сербезова в изявление във връзка с фаталния случай, в който жена почина в болницата във Враца пред очите на служителка на регистратурата, която в този момент си разбърква кафето.

Защо жена почина в Спешното във Враца пред очите на детето си?

Директорът на болницата във Враца д-р Керемидчиев ме уведоми, че е освободил служителката на регистратурата, заяви Сербезова. Според нея обаче само това не е достатъчно.

"Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна агенция  “Медицински надзор”. Целта е да се установи има ли организационни пропуски, вкл. направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите. В тази връзка ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина", изтъкна Сербезова.

„В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот”, коментира зравния министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай