Четвъртък,

Защо жена почина в Спешното във Враца пред очите на детето си?

От: Стандарт -
3566
Защо жена почина в Спешното във Враца пред очите на детето си?
A
A
A

43-годишната Миглена Сиреняска от врачанското село Пудрия е жената, починала мъчително в Спешното във Враца, пише BulNews.

Според информация на близките ѝ тя чакала 40 минути пред регистратурата на отделението. 

Мъжът, с когото живеела, помолил за помощ на телефон 112, но след като линейка така и не дошла, той я закарал сам до Спешното. Именно там жената изпаднала в безпомощно състояние, според свидетели - пред очите на детето си. Час по-късно починала.

На регистратура в болницата, въпреки критичното състояние на жената, дежурната сестра настоявала да получи документи за самоличност и да направи тест за коронавирус. Пред NOVA директорът на лечебното заведение обясни, че на въпросната сестра ще бъде наложена финансова санкция и ще бъде уволнена дисциплинарно. Самата тя е подала молба за напускане.  

„Направи ми впечатление неадекватното поведение на регистратурата. Тя трябваше, беше длъжна направо да отвори вратата и да извика медик”, коментира Иван Илиев, който е свидетел на случилото се.

"Аз съм човекът, който беше на регистратурата. Трябваше да я регистрирам, направих й тест, влязох вътре, докато той отиде да вземе личната карта, предадох на докторката и веднага жената беше влязла. Не виждам да съм се забавила кой знае колко, тъй като сме задължени. Ако тази жена например я вкараме и е починала без да е регистрирана – тогава къде е вината”, каза Виктория Христова.

„Това, което видях на клипа, е отвратително. Ще предприема най-крути мерки. Първото нещо, което ще направя, е във финансово отношение, второто – в дисциплинарно”, заяви д-р Петър Керемедчиев – директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

По-късно през деня Окръжната прокуратура във Враца се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи и да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на спешния телефон.

Предстои цялостна проверка на действията на медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение, добавят от държавното обвинение.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на „Медицински надзор“ да провери обстоятелствата около случилото се, съобщават от Здравното ведомство.

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение. РЗИ-Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.

Министърът на здравеопазването е провел разговор с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който я е информирал за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия, уточняват от МЗ.

Жената има детенце на 6 години от първи брак, което след смъртта ѝ остава сираче.

Преди 4 години години съпругът ѝ починал от рак и известно време тя отглеждала момченцето сама. След това жената започнала отношения с мъжа, който е бил с нея и до последно онази вечер в болницата.

Двамата живеели на семейни начала, а през почивните дни пътували до Пудрия.

По данни на "Конкурент", мъжът, с когото живеела Миглена, се е грижел за нея и сина й. Той също имал голяма лична драма в живота си. Бил женен за румънка и имал дете, но тя го напуснала и отвела детето в родината си. След това се събрал с починалата и създали семейство.

Към момента не е ясно кой ще поеме грижите за момченцето, но това най-вероятно ще са родителите на Миглена, които живеят в Пудрия.

Миглена е работила във фирма за производство на хляб в областния център. Последните няколко дни обаче жената не била на работа, тъй като не се чувствала добре.

Колегите разказват ѝ, че е била добра и кротка жена, готова да помогне на всеки и била в прекрасни отношения с всички във фирмата.Погребението на жената е било днес в родното ѝ село Пудрия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com