Родителите изтръпнаха. Какво им каза министър Сербезова?

Ето мерките за училищага

Родителите изтръпнаха. Какво им каза министър Сербезова? | StandartNews.com

Може да се стигне пак до онлайн обучение. Това предупреждение на здравния министър проф. Асена Сербезова стресна родителите, макар че резкият скок за заразените от коронавирус предполага затягане на мерките. Новият Пандемичен съвет вчера бе категоричен, че децата последни ще бъдат спрени от училище, ако се наложат ограничения.

„Преди да се пристъпи към онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки - спиране на извънкласните занимания, увеличаване броя на тестването на учениците, обучение по график“, посочи министър Сербезова пред медии в кулоарите на Народното събрание, предадоха от здравното министерство. Проф. Сербезова беше категорична, че преди обявяването на нови мерки, те ще бъдат предварително обсъдени с МОН и ще бъдат обяснявани на обществото – защо и на базата на какво се въвеждат.

Проф. Сербезова обясни, че ежедневно експертите следят заболяемостта от COVID-19 сред медицинския персонал, разпространението на вируса на регионално ниво, заетостта на легловата база в лечебните заведения и т.н. На база анализ на тези показатели ще бъде взето решение за евентуалното въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, като например преустановяването на плановите операции, стана ясно още от думите ѝ.

На журналистически въпрос относно намаляване сроковете на изолацията и карантината министър Сербезова коментира, че се очаква в началото на следващата седмица главният държавен здравен инспектор да предложи скъсяване на сроковете съответно от 14 на 10 дни и от 10 на 7 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай