Решено - обръчът у нас се затяга. Откога

През другата седмица вече ще има издадена заповед

Решено - обръчът у нас се затяга. Откога | StandartNews.com

Здравните власти планират затягане на мерките срещу COVID-19 у нас поради стремглавото нарастване на положителните случаи. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. 

Здравните власти ще въведат ограничителни мерки, с които да повлияят разпространението на коронавирусната инфекция. За целта от ведомството в продължение на дни организират срещи какви точно да бъдат тези мерки. Вече се проведоха срещи с организации на лечебни заведения, със здравните инспекции, с водещи имунолози, епидемиолози.

След като приключат всички консултации, главният държавен инспектор ще предложи пакета мерки, които здравните власти да одобрят. Това трябва да стане до дни, обясни още зам.-министър Александър Златанов.

По думите му нивото на разпространение вече е високо, заболелите е вече от 29 до 39-годишна възраст. "Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки.

За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки", посочи той. По думите му здравните власти "ще се опрат" на плана, който е разработен, тъй като е широкообхватен.

Той обясни още, че в началото на идната седмица вероятно ще бъдат въведени и ще се следи стриктно контрола върху изпълнението. Мерките ще са за цялата страна, но все още не са формулирани точно какви ще са.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай