Рано е за грип. Имате ли симптоми – К-19 е

Дори лекари нямат достъп до безплатни тестове на РЗИ, заяви д-р Виктория Чобанова

Рано е за грип. Имате ли симптоми – К-19 е | StandartNews.com
  • Дори лекари нямат достъп до безплатни тестове на РЗИ, заяви д-р Виктория Чобанова

Грип още няма. Имате ли грипоподобни симптоми – 90% е коронавирус. Това категорично заяви д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област. В интервю за бТВ тя каза, че в нейната практика засега не е засичала грип.

Допълнителните по 1000 лв. на месец за личните лекари, които държавата отпуска днес, са стимул към джипитата да продължават да се грижат за своите пациенти, каза д-р Чобанова. Ние не сме спирали да сме на първа линия, от началото на епидемията имаме пациенти на домашно лечение, които проверяваме и лекуваме, каза тя.

 

Електронно издаване на тестове нямаме как да се организира до края на седмицата. Нямам как да се издават от лични лекари, добави д-р Чобанова. Тя обясни, че много хора със симптоми на домашно лечение, които нямат пари за PCR, не са включени в статистиката, но вероятно са болни от COVID-19.

„Не знам защо в нашата държава се прие, че диагнозата коронавирус се поставя само с PCR, в медицината диагноза се поставя с анамнеза. Потвърждение лабораторно, някакво имаме, от изследванията, което е PCR-ът", каза още специалистът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави и че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест, като поясни, че дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

„Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно, може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове“, каза д-р Чобанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай