Работохолик брани честта на левите в старата столица

Работохолик брани честта на левите в старата столица | StandartNews.com

Работохолик. Това е отличителната черта на кандидата за кмет на БСП във Велико Търново Валентин Ламбев. Работата е неговото хоби и страст. Цялото семейство е включено в дейността на предприятието "Екоплод" за производство на замразени плодове и зеленчуци, което той управлява вече 16 години.

Продуктите за индустриални нужди се изнасят и в Западна Европа, САЩ и Канада и се използват за направа на сокове, конфитюри, зърнени закуски, плодови млека.

Започнал е бизнеса си още като студент по финанси във Велико Търново. Покрай професионалните си начинания се запознава и със съпругата си Свилена, която е до него още от университета. Преди да се омъжи, тя за кратко работила в банка, но сега е в семейната фирма и заедно с Вальо управляват семейния бизнес.

Работният ден на кандидата за кмет е между 12 и 14 часа. Той дава прехрана на повече от 100 човека, а още 2000 души се занимават с отглеждането и прибирането на продукцията. "С годините съм доказал отношението си към тях. Надявам се, че и сега ще ме подкрепят", убеден е Ламбев.

За него БСП е кауза. Станал член на партията през 2001-ва, когато бил на 24, воден от разбиранията си да бъде полезен на обществото. "Закърмен съм с червената идея, такъв въздух съм дишал - аз съм трето поколение социалист. И дядо ми, и баща ми са били активни в политическия живот", споделя Ламбев. Дядо му Цветан е бил дългогодишен кмет на село Козар Белене през 50-те и 60-те години на миналия век. Баща му дълги години работел като организатор в Общинския и Окръжния комитет на партията. Така че политиката не му е чужда. "Достигнах етап, в който съм доказал себе си в бизнеса и сега искам да бъда полезен за другите около мен", категоричен е Ламбев. Според него е време в политиката да се появят и нови лица, които идват подготвени, а не тепърва да се учат на ценности и кариера. Целта му е "благосъстояние на хората и развитие на общината". Определя се като консенсусна личност, затова смята, че нито един от неговите конкуренти за поста не му е враг и всеки от тях може да бъде полезен за града. Ламбев обича да чува различни мнения, не се притеснява дори да признае, че е сбъркал. Никога не е помислял да напусне Велико Търново - тук са се родили децата му, тук е развил бизнеса си.

Той е баща на две момичета - седемгодишната Габриела и 4-годишната Ивайла. Обича да е заедно с тях и да ги учи на нещата от живота. Едно от любимите им занимания са пътешествията из страната. "Най-хубавите места, на които сме били, са в България. Имаме прекрасни спомени от Родопите и Черноморието", разказва Валентин Ламбев.
Сега двете госпожици са на вълна да убедят родителите си да им вземат домашен любимец. Само че не са се разбрали какъв точно - голямата иска куче, малката - коте. "Най-вероятно ще се спрем на хамстер - гледа се по-лесно и е консенсусно решение", шегува се таткото.

Когато успява да отдели малко време за себе си, той обича да чете. Има предпочитания към историческата литература. Любимият му персонаж е Атанас Буров - сложна и противоречива личност, космополит, надраснал времето. Като образ от близкото минало, Буров предизвиква въпроси, свързани с оценката на близкото ни минало. "Периодът преди 10 ноември има своите плюсове и минуси. Това време не може да бъде напълно отречено заради постиженията в икономическата и социалната сфера", разсъждава Ламбев. За него успехът се измерва по различен начин. Сега той е победата на кметските избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай