Пускат безплатни тестове за ковид. Ето как ги ползваме

Дори човек да има положителен PCR, ако има отрицателен антигенен тест – той не разпространява инфекцията, казва д-р Меджидиев

Пускат безплатни тестове за ковид. Ето как ги ползваме | StandartNews.com

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

"От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те ще могат спокойно да насочват хората", заяви министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят безплатни тестове без направление.

От утре стартират мобилни групи от областните и общинските болници в 7 области на страната. Екипи от лекар и лаборант или лекар и медицинска сестра ще посещават труднодостъпните региони да тестват желаещите и да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, тъй като не всички хора имат възможност да се пътуват, каза още здравният министър.

В днешната заповед премахваме маските в обществени сгради, закрити помещения. Това е корекцията, която нанасяме от предишната заповед.

Корекциите в заповедите за COVID мерките ще се нанасят ежеседмично, тъй като експертите ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията, съобщи Меджидиев.

„Досега имаше национален план, в който се спазваха етапи и се влизаше автоматично от един режим в друг по области. Реших да предприема по-различен подход и да коригираме някои неща от този план. Реших да събирам екипа от специалисти лично в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, включително хора от бизнеса, и да разглеждаме мерките така, както е правилно да се налагат", каза министърът.

Той изрази надежда, че през другата седмица ще разхлабят мерките още повече и хората ще живеят нормално.

„Имаме мутация на вируса, при всяка вълна има различна заболеваемост и тежест на заболеваемостта и трябва да бъдем флексибилни“, добави Асен Меджидиев.

По думите му в момента сме в плато и леко влизаме в нисходяща част.

„Основният критерий, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни легла и около до 5,2% от интензивни легла, което предоставя възможност ние да реагираме“, допълни министърът.

Той допълни, че в няколко европейски държави карантината е премахната, но там ваксинационният процент на населението е много голям.

„Австрия е с над 80% ваксинирани хора, в България този процент е много нисък затова не можем да си позволим тотално премахване на карантината. Това ни беше дълга тема днес, на този експертен съвет, която обсъждахме. Надявам се от другата седмица, ако това плато тръгне силно нисходящо, да свалим дните на карантината, особено за ваксинираните хора. За тях да бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме тотално от изолация или от карантина. За неваксинираниште мислим да я намалим на 7 дни, като се правят два последователни антигенни теста и ако тестът покаже, че са отрицателни, могат да бъдат освободени от изолация и карантина. Тъй като при наличие на отрицателен антигенен тест този човек не разпространява инфекцията", заяви министърът.

По думите му дори човекът да има положителен PCR, ако има отрицателен антигенен тест – той не разпространява инфекцията.

По отношение на призивите за възстановяване на допълнителните възнаграждения на лекарите на първа линия, той заяви, че първото, което възстановяват са парите, които са се изплащали за ваксинация.

Той допълни, че обсъждат, ако се наложи тези пари да стимул за работа в интензивни отделения, при COVID вълна, това е „когато се наложи тежка COVID вълна и когато този процент, който ви го споменах, се увеличи в съответните сектори и има натовареност на системата, отбеляза здравният министър.

„Тогава мислим дали ще е удачно да дадем тези пари. Има и други механизми на стимулация. Може да се коментира увеличение на клиничните пътеки, които са за лечение на болни с COVID, при което по същия начин се стимулира персоналът да подсигурява тези хора и да им оказва адекватно и качествено лечение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай