Топ пулмолог каза кои ваксини спадат драстично

След шестия месец векторните ваксини рязко намялават ефективност

Топ пулмолог каза кои ваксини спадат драстично | StandartNews.com

След шестия месец е добре да се постави трета доза ваксина, коментира пулмологът проф.Коста Костов, който отговори на въпроси на граждани в Националния пресклуб на БТА по темата за ваксинирането. Той обясни, че след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.

Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина, посочи той и апелира ваксинираните да не гледат антителата си преди да решат дали да си я сложат.

Когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата.

Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест, посочи проф.Костов.

Проф. Костов обясни, че за хората под 40-годишна възраст трябва да се взима индивидуално решение, на база къде работят, дали живеят с възрастни родители. По думите му, ако е лекар, медицинска сестра, учител, не бива да се колебае. Най-потърпевшите в тази пандемия са хората със свръх тегло, отбеляза още той.

Има две абсолютни противопоказания за ваксинация - алергична реакция към съставките, т.е. да сте имали тежка алергична реакция при поставяне в миналото на ваксина, и анамнеза за анафилаксия. Такива хора могат да се ваксинират под наблюдение на реанимиационен екип, посочи проф.Костов.

Според него няма противопоказания за ваксиниране при лимфоми, хашимото, астма и имуносупресивни заболявания.

При Делта варианта РНК ваксините имат над 50 процента ефективност, посочи той. Проф.Костов обясни, че също като при противогрипните ваксини, има 50 процента шанс да не заболееш, но, ако се заразиш, ще го прекараш леко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай