Първа жертва на коронавируса в Европа

Пациентът е китайски турист, който починал в болница в Париж

Първа жертва на коронавируса в Европа | StandartNews.com

Смъртоносният китайски коронавирус, който вече зарази над 66 000 души и отне живота на над 1600, взе първата си жертва и в Европа. Пациентът е китайски турист, който починал в болница в Париж, съобщава Independent, цитиран от Дарик радио.

Френският министър на здравеопазването Агнес Бузин потвърди, че възрастен китайски турист е починал от заразата. Досега Франция е регистрирала 11 случая, съобщава Reuters.

Ковид-19 е новата смъртна заплаха за човечеството. Симптомите му са са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Усложненията са тежка пневмония, задушаване, сепсис и септичен шок. Ваксина няма, използва се кислородна терапия, поддържане на телесен баланс на течностите и антивирусни лекарства. Умират предимно възрастни - от 50 до 80-годишни и хронично болни при близо 60 000 заразени в Китай са излекувани десет процента от тях, а 2 % от заразените умират. Сред излекуваните е и 3-месечно момиченце, а носители на вируса са и новородени.

Всичко започва на 30 декември. Доктор Ли предупреждава колегите си за нов вирус, който поразява бързо и смъртоносно. Той е предупреден да не създава паника. Месец по-късно младият китайски доктор е сред умрелите от коронавирус, което предизвиква недоволство сред хората, затворени в Ухан. Следват и политически реакции и уволнения. Китай дава над 10 милиарда евро за болестта. За дни се строят нови болници, президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян застават начело на щаба за борба с болестта.

 

Съобщава се и за първите заразени чужденци, които блокират цели кораби със заразени пътници. Паниката идва и в България. Изследват се и българи които пристигат от Азия, засега те са негативни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай