Проверяват рекордния брой починали от К-19

Забавянето на данните от лабораториите бави и служителите от РЗИ

Проверяват рекордния брой починали от К-19 | StandartNews.com

Проверка за рекордния брой починали от Ковид-19 през изминалото денонощие разпореди здравният министър проф. Костадин Ангелов. 51 души загубиха за последните 24 часа битката със смъртоносния коронавирус. Ангелов иска да знае кога са починали и кога данните за тях са вкарани в системата. Ден по-рано министърът изрази съмнение, че данните от положителните тестове се вкарват в единната информационна система с два-три дни закъснение, поради което обикновено във вторник има бум на положителните проби. Министърът разпореди проверка на лабораториите, които правят PCR тестове.

Забавянето на данните от лабораториите бави и служителите от РЗИ, които след излизане на информацията могат да правя анкетното проучване на болния и да се свържат с всички негови контактни. „И при нас има забавяне от 24 часа, защото едва, когато се качат данните, се генерират предписанията. Няма как в деня на проучването да раздадем предписанията.”, обясни шефката на Столичната РЗИ д-р Илонка Маева.

 „Екипите ни са там, цифрите ни са нормални. Не е като предходните седмици да имаме няколко дни ниски цифри и вторник да има бум”, каза проф. Ангелов относно стартиралите проверки на Медицински надзор в лабораториите, които правят тестове за коронавирус.

20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи се присъединяват към екипите на Столичната регионална здравна инспекция, за да им помогнат при разнасянето на предписанията на карантинираните, съобщи още министър проф. д-р Костадин Ангелов. „Много служители от СЗРИ са били положителни и контактни, което е довело извеждането им”, каза той. Те ще помагат на сегашния екип на СРЗИ, към който влизат 304 души.

22-ма служители от надзор на заразните болести са заразени от началото на пандемията. „Те бяха по различно време. Имахме само няколко човека, които бяха с по-тежка клиника и ще се върнат по-късно”, обясни шефът на СЗРИ д-р Илонка Маева. Новите попълнения щели да бъдат вътре в инспекцията, допълни тя.

Д-р Маева посочи, че от СРЗИ изостават с около 1000 бройки, които не могат да преодолеят.

До 6-и ноември пък се очаква във всички държавни болници или тези, които са на 50% държавни, да има поставени мобилни фургони.

Здравният министър обясни, че до края на седмицата ще приключат тестовете на системата за издаване на електронни направления за PCR  и следващата седмица общопрактикуващите лекари трябва вече да могат да бъдат издавани.

Междувременно пък от НЦЗПБ са казали, че положителни антигенни тестове не могат да служат за карантиниране.

По данни на РЗИ нямало недостиг на легла и забавяне на пациенти в столицата, посочи здравният министър. Той обясни, че на 27 или 28 юли е издал заповед, с която разделя готовността на част от лечебните заведения в три стъпки – при заболяемост до 150 над 100 000 души, между 250 и 300 на 100 000 души и над 300 при 100 000 души. В зависимост тези стъпки било разписано кога и какво се случва. По тази заповед в готовност е трябвало да бъдат готови над 7 000 легла, а от тях интензивните легла са били над 1100. Здравният министър обаче установил по време на обиколните си по болниците, че голяма част от ковид леглата не били разкрити. След като започна да се увеличава заболяемостта проф. Ангелов издаде и заповед за готовност за разкриване на 10% ковид легла във всички болници, в които обстановката е усложнена, но и това не е станало. „Проблемът е логистиката на изпълнителните директори на болниците.”, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай