Проучване: Нитратите в месото водят до болести

Предстоят законови промени във Франция

Проучване: Нитратите в месото водят до болести | StandartNews.com

Нов доклад на френската здравна агенция потвърждава връзката между нитратите в шунката и колбасите и развитието на рак на червата, съобщава Евронюз. 

Нитритните соли са вид добавка, широко използвана в сушени меса като шунка, бекон и колбаси, за удължаване на срока на годност на преработените меса и придаване на розовия цвят на варената шунка. Те могат да включват E249, E250, E251 и E252.

През 2015 г. доклад на СЗО класифицира преработеното месо като канцерогенно, тъй като консервирането – чрез добавяне на нитрати или нитрити или чрез пушене – може да доведе до образуването на потенциално причиняващи рак химикали.

Миналия февруари френският парламент одобри законопроект, целящ постепенно намаляване на употребата на нитрити в сушените меса и нареди преглед на потенциалните рискове за здравето до края на юни.

Проучването е извършено от френската национална агенция за безопасност на здравето и публикуван във вторник, потвърди връзката между тези добавки и риска от колоректален рак, известен също като рак на червата, като се посочва, че „повече от половината излагане на нитрити идва от консумацията на колбасите, заради добавките, използвани при приготвянето им”.

Констатациите също потвърждават „съществуването на връзка между риска от колоректален рак и излагането на нитрити и/или нитрати, независимо дали са погълнати чрез консумация на преработено месо или питейна вода“.

„Колкото по-висока е експозицията на тези съединения, толкова по-висок е рискът от колоректален рак сред населението“, се казва в доклада. 

За да ограничат излагането си на нитрати и нитрити, френската здравна агенция съветва потребителите да „ограничат консумацията на колбаси до 150 грама на седмица“ и „да се хранят разнообразно и балансирано, с поне пет порции плодове и зеленчуци на ден“. 

В резултат на това френското правителство разполага с 12 месеца, за да очертае траектория за намаляване или постепенно премахване на консерванта.

Френският депутат-центрист Ричард Рамос, който беше в челните редици на борбата срещу тези химикали, вече е готов да призове отново за тяхната забрана.

„Има връзка между колоректалния рак и нитратите в колбасите, така че трябва да забраним нитратите“, каза Рамос.

Понастоящем 90 процента от всички сушени меса съдържат нитрити, но някои от най-големите фирми популярни във Франция – вече експериментират с продукти без нитрити.

Въпреки това, близо 300-те малки и средни компании в сектора ще трябва да се опитат също да произвеждат произвеждат продуктите си без използването на нитрити. Липсата на консервант обаче ще намали срока на годност и ще увеличи риска от бактериална инфекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай