Променят формулата за плащане на лекарства по НЗОК

В доклад на здравната комисия в парламента промяната е одобрена

Променят формулата за плащане на лекарства по НЗОК | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Народните представители приеха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване. Два от законопроектите са внесени от народни представители от „Продължаваме промяната–Демократична България“ (ПП-ДБ), а третият – от ГЕРБ-СДС. 

За първия законопроект, внесен от народния представител Васил Пандов от ПП-ДБ гласуваха 120 народни представители, 13 бяха против, а 45 гласуваха с „въздържал се“.

Според доклада на комисията по здравеопазване законопроектът цели подобряване разходването на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарствени продукти, прилагани в болничната помощ. Вторият законопроект е внесен от народния представител Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той бе гласуван със 127 гласа „за“, петима - „против“ и 53 - „въздържал се“.

С него според доклада на здравната комисия се предвижда НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ.

Третият законопроект за промени в Закона за здравното осигуряване е внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ. Той бе гласуван със 125 гласа „за“, 44 – „против“ и 13 „въздържал се“. С измененията се предвижда системата за сигурно електронно връчване да бъде единственият позволен начин за предоставяне на документи в Районната здравноосигурителна каса, като по този начин ще се намали административната тежест за договорните партньори, се посочва в доклада на здравната комисия.

В хода на разискванията д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ обясни, че двата законопроекта - този на колегата му Васил Пандов и на Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, са във връзка с разходването на средства за закупуване на лекарства от НЗОК.

Оказва се, че в някои случаи болници са купували по-големи обеми на по-високи цени, посочи депутатът, т.е. ако използваме средно претеглени цени, това крие риск да не можем да снижим цените толкова, колкото би било възможно, добави той.

По думите му тази промяна с двата законопроекта реално спестява пари на НЗОК. Относно проекта на Божидар Божанов Симидчиев посочи, че част от проблемите ни в здравната ни система произлизат от това, че някой може на хартия да подпише нещо, без да е ясно кога е направено това. С електронен подпис това не може да стане, тъй като електронният подпис поставя конкретна дата и час на подписването, разясни Симидчиев.

По думите му с този законопроект останалите 30 процента от районни здравни каси, които все още не желаят да позволят на лекарите да подписват договорите си електронно, ще бъдат задължени да го направят.

Маргарита Генчева от „Възраждане“ заяви, че няма да подкрепят така предложените законопроекти за промени в Закона за здравното осигуряване. Тя посочи, че предложените промени от Пандов и Ангелов касаят различни начини на изчисляване на заплащането от НЗОК, когато няма действащи рамкови споразумения.

Тези различни начини не решават основния проблем в системата, който е липсата на контрол, заяви Генчева. По отношение на проекта на Божанов Генчева коментира, че също имат сериозни подозрения – тя припомни опита за въвеждане на електронната рецепта и каза, че това, което се предлага, няма да бъде работещо. Всяко такова изменение е свързано с въвеждане на софтуер, неговото доработване и изменение, коментира тя. 

Божидар Божанов от ПП-ДБ коментира, че в конкретния случай нов софтуер няма, а се предвижда използването на съществуваща система за електронен подпис. Никакво ново умение не се предвижда за лекарите, добави той и уточни, че просто няма да се налага да се разхождат до областния град, след като законопроектът бъде приет.

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група „Има такъв народ“, заяви в отрицателен вот, че когато се чуе името на Божидар Божанов в комбинация със закон и допълнителни пари, човек трябва да има голяма червена лампа в главата за корупционни схеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай