Четвъртък,

Проф. Петров: Готови сме и за по-тежки епидемии

От: СТАНДАРТ -
175
Проф. Петров: Готови сме и за по-тежки епидемии
A
A
A
  • Здравната ни система е на изключително добро ниво, казва проф. Иво Петров в отворено писмо

Подготвеността на нашата здравна система за посрещане на тази и по-тежки епидемии е на изключително добро ниво. Това заяви проф. Иво Петров, завеждащ Клиника по кардиология и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ в отворено писмо.

Натоварването на нашите интензивни легла с пациенти позитивни по COVID-19 е едно от най-ниските в Европа и капацитетът на нашата здравна система е поне десетократно по-голям, казва още националният ни консултант по инвазивна кардиология. И допълва: "Както много добре се вижда от статистиката, смъртността на брой заболели у нас намалява и се приближава до тази в Швеция и Германия, т.е. до страните, чиято здравна система най-добре се справя, въпреки високия брой заболели в тези страни, т.е. превенцията в тези страни е дори по-неефикасна.".

Ето пълния текст на отвореното писмо на проф. Иво Петров:

ОТВОРЕНО ПИСМО

на проф. Иво Петров, завеждащ Клиника по кардиология
и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

Уважаеми колеги,

С настоящото отворено писмо искам да направя опровержение на некоректно цитирана информация в медиите след участието ми днес (7.10.2020 г.)  в сутрешния блок на bTV и да внеса яснота относно моето лично мнение по повод развитието на епидемията с COVID-19 в нашата страна. Въпреки, че не съм специалист по епидемиология, не мога да не изразя своето мнение като лекар и човек, който се вълнува от здравеопазната политика в страната.

Категорично смятам, че понастоящем подготвеността на нашата здравна система за посрещане на тази и по-тежки епидемии е на изключително добро ниво. Натоварването на нашите интензивни легла с пациенти позитивни по COVID-19 е едно от най-ниските в Европа и капацитетът на нашата здравна система е поне десетократно по-голям. Както много добре се вижда от статистиката, смъртността на брой заболели у нас намалява и се приближава до тази в Швеция и Германия, т.е. до страните, чиято здравна система най-добре се справя, въпреки високия брой заболели в тези страни, т.е. превенцията в тези страни е дори по-неефикасна.

Очевидно навреме предприетите ограничителни мерки в нашата страна доведоха до облекчаване на натиска върху здравеопазната ни система и дадоха възможност както на Министерство на здравеопазването така и на отделните болници да въведат необходимите организационни и персонални изменения, които да подготвят системата за посрещане на различни сценарии.

На всички, които са гледали моето изказване в сутрешния блок на телевизия BTV днес (7 октомври 2020 г.) e ясно, че в нито един момент не съм твърдял, че нашата здравна система няма да издържи, а напротив, че дори няма нужда от затягане на мерките. Защото при тези нива на ежедневна заразеност на 100 000 души население сме на едно от най-благоприятните места в Европа и е повече от очевидно, че както превантивната така и здравната стратегия у нас в момента функционират изключително добре.

Радвам се, че институциите и професионалните дружества работят в колаборация и че въпреки настоящата  “COVID” обстановка, пациентите със заболявания изключително важни от медикосоциална гледна точка за нашето общество - като сърдечно-съдови, онкологични, ендокринологични, отново имат необходимия достъп до навременна и ефективна здравна помощ, каквато им се полага с цел подобряване на тяхната прогноза и качество на живот.

Сигурен съм, че с общи усилия и следвайки ежедневно променящата се епидемична ситуация и създавайки и прилагайки модерни методи за превенция и лечение на тази нова за нашата планета инфекция, човешката популация ще оцелее и изводите, които ще си извадим и научните открития, които ще направим в хода на пандемията, ще ни направят по-силни. Горд съм, че много наши изследоватески и научни екипи не са прости наблюдатели и „послушници“ на това, което се прилага в другите страни, а са създатели на модерни методики по темата, които ще бъдат следвани от международната медицинска общност в бъдеще.

Благодаря на всички за усилията, милосърдието и взаимопомощта в тази тежка за всички нас ситуация и още веднъж моля за коректност и точност в предаване на думите!

Бъдете здрави!
Проф. Иво Петров


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички