Признаха за зависимост компютърните игри

В Китай, Холандия и САЩ вече има клиники за кибернаркомани

Признаха за зависимост компютърните игри | StandartNews.com
В Китай, Холандия и САЩ вече има клиники за кибернаркомани Онлайн порното също влезе в списъка на Световната здравна организация


"Мамо, не ме викай за вечеря, в игра съм". Това понякога е просто симпатично заяждане на тийнейджър, но може да бъде и тревожен сигнал. Особено ако хлапето прекарва пред екрана повече време, отколкото в реалния свят.
Дългото задържане пред компютърни игри и пред онлайн порно вече е признато официално за зависимост от Световната здравна организация. Преди няколко дни това бе вкарано в нейния списък, съобщиха психиатри. До момента официално обявени зависимости бяха предимно алкохолът, дрогата и хазартът, с най-ясно изразени акценти върху първите две. Въпреки че все повече млади хора страдат от зависимост от игри или порно онлайн, доскоро те нямаха възможност да получат терапия, ако не отидат в частни кабинети. Дори и тогава обаче те едва ли получават най-доброто лечение, като се има предвид, че лекарите, подготвени да се борят с бичовете на новото време, се броят на пръсти. А в същото време съществуват международни компании, които са готови да плащат на геймъри луди пари, само и само да участват в състезания и да изкарват още повече пари за тях.
За зависимост от тези игри се брои

период от над 6 месеца, в които младите хора основно играят

и загубват интерес към всичко останало около себе си. Проблем при кибернаркоманите е това, че те са на доста по-ниска възраст от останалите зависими, например от алкохол и дрога, тъй като често става дума за подрастващи деца, които жертват реалността заради емоциите в играта. Психиатрите у нас отдавна алармират за този проблем, но въпреки това все още няма лекари и центрове, които да се занимават със зависимите от игрите.


Психиатърът Иван Добринов, който е шеф на отделение в болницата в Раднево, коментира, че при тях попадат най-често хора с комбинирана зависимост - хазарт и алкохол, хазарт и амфетамини или метамфетамин и компютърни игри. "За съжаление специализирани програми няма. Алкохолът и стимулантите водят до "разтормозване" на поведението, наричат ги "спирачка на спирачките". Ако спрат алкохола и наркотиците, много хора залитат в проблеми, свързани със секс, хазарт, онлайн залагания", допълни той.
На практика в България няма подготвени специалисти, които да лекуват зависимите от залагания и секс, камо ли от компютърни игри, чиято специфика е твърде различна. Лекарите в последните години вече говорят и за

зависимост от социалните мрежи, включително от лайковете, които получаваш

Интересното е, че дори Българската православна църква на сайта си "Богоносци" предлага средства срещу "компютърната игромания" и я определя като зависимост, преди това да е направено от Световната здравна организация. В България съществува и организация "анонимни хазартно зависими", като част от тях споделят, че страдат от комбинирани зависимости.
Каква е причината, поради която компютърните игри или онлайн порното се превръщат в зависимост като всяка друга? Основното е, че при тях се отделят повече ендорфини и допамин в мозъка, които светът нарича "хормони на щастието". Благодарение на тях човекът, който се намира пред компютъра, бутилката или амфетката, се чувства много по-щастлив и удовлетворен, отколкото е в реалния свят.

След време мозъкът се отказва сам да синтезира тези хормони

тъй като човек си ги доставя по неестествен начин. А при малките деца, които са пред компютъра, това измамно усещане е още по-силно, защото там си царят на Вселената и никой не подлага на съмнение теб и способностите ти, загубваш критичното си чувство и на практика сам си си господар. В Китай, Холандия, САЩ вече има открити клиники, които лекуват компютърната зависимост, като лечението е подобно на тази при наркоманиите - с физическа дейност, спорт и никакъв достъп до компютри. Според специалистите един от основните признаци е така нареченият

крейвинг - импулсът човек да седне пред компютъра е непреодолим

да не говорим, когато вече става дума да отвори играта в телефона. Когато играта стане приоритет пред сериозни отговорности, включително семейни, вече трябва да се помисли дали не е нужна терапия. Същото важи и ако малкият геймър стане раздразнителен, затвори се в себе си и не иска да контактува с околните. Сънят се нарушава, а успехът в училище спада. Често изпитва натрапливи състояния, тревоги и страх през деня. Детето започва да лъже, подобно на наркоманите, речникът му става все по-беден.
Разбира се, в днешния век, когато всеки вади мобилния си телефон още с влизането в метрото, е трудно човек да реши кое е най-доброто за детето му и да потърси психиатър навреме. Въпреки това количеството на зависимостите ще се множи - внимавайте особено, ако те са две в едно. Защото все повече деца смесват хапчета и алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай