При ваксина: 3 дни без стрес, 42 дни без алкохол

Руски учени съветват ваксинираните хора да избягват стрес за тялото, като хипотермия и прегряване

При ваксина: 3 дни без стрес, 42 дни без алкохол | StandartNews.com

Какво не трябва да ядат и пият хората, които се ваксинират срещу коронавирус? Отговор на този въпрос дадоха руските учени.

Ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да пият алкохол, да ядат мазни, тежки храни или да се притесняват три дни преди ваксинацията, съобщи Газета.ру.

Според руския главен държавен здравен инспектор Анна Попова, директор на Роспотребнадзор – Федералната служба на Русия за контрол на здравето и правата на потребителите, е нежелателно да се консумират алкохолни напитки в рамките на 42 дни след първата инжекция. Това се дължи на факта, че периодът между първата и втората ваксинация е 21 дни и е необходимо същото количество време, за да може тялото да формира имунитет. Освен това, според Попова, за същия период от време ваксинираните трябва да се откажат от цигарите и „всичко, което може да раздразни белите дробове и по този начин да попречи на дишането”.

Алкохолът, тлъстите, тежки храни, особено т.нар. фастфуд (бързата храна) са силно нежелани три дни преди ваксинацията, категорични са експертите. Според тях пациентът не трябва да се притеснява директно по време на ваксинацията - отделянето на адреналин и хормоните на стреса може да доведе до замайване и дори загуба на съзнание.

Роспотребнадзор съветва ваксинираните хора да избягват стрес за тялото, като хипотермия и прегряване.

За хора, склонни към алергии, е препоръчително да приемат антихистамини в деня преди ваксинацията и в деня след ваксинацията. На пациентите, склонни към висока температура, се препоръчва да пият парацетамол първата вечер след ваксинацията.

Юрий Дригин, доктор по химия и ръководител на лабораторията за молекулярна биология на вирусите в Института по физико-химична биология към Московския държавен университет обясни препоръките на Попова с факта, че тялото натрупва собствени защитни механизми, докато се подготвя за борба с инфекцията. Освен това се препоръчва също да се отложи употребата на някои лекарства, които потискат имунната система за 42 дни. Освен това цитостатичните лекарства и антибиотиците с много широка специфичност имат отрицателен ефект върху производството на антитела.

Ваксината е противопоказна за хората, които имат хрема, кашлица, треска и общо неразположение, съобщи главния лекар на медицинския център "Лидер медицина" Евгений Тимаков, цитиран от Газета.ру . В тези случаи имунната система на организма е слаба и в този период ваксинацията е забранена, допълни и Александър Чепурнов, водещ изследовател във Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина, професор по вирусология.

Друга група рискови по отношение на ваксинацията са хората с първичен имунодефицит. Според академик от Руската академия на науките Вадим Покровски, ваксината може да ги заплаши със сериозни последици за организма.

„Те няма да имат пълен имунен отговор. И въпреки че ваксините не съдържат жив вирус, поради аденовирусния вектор в организма могат да започнат грешни реакции, които ще доведат до усложнения “, каза той.

Ваксинацията срещу коронавирус е противопоказана и при системни кръвни заболявания, лупус еритематозус и различни автоимунни заболявания, каза имунологът Владислав Жемчугов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай