Предупреждение! Кантарджиев с опасна новина за грипа

Какво не трябва да се подценява

Предупреждение! Кантарджиев с опасна новина за грипа | StandartNews.com

Грипният вирус се подценява, а той води до бактериална пневмония при всеки десети заболял и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лечение, при 1 от 1000 души. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравни въпроси. Той добави, че в последните месеци се наблюдава изостряне на хроничните синузити.

Има увеличение на респираторните инфекции. Очаква се епидемично разпространение на грипа през декември, а пикът на заболяването в края на февруари – началото на март, посочи той пред БНР.

Миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни болести беше типизиран първият грипен вирус – тип А. Най-вероятно това ще бъде преобладаващият щам, посочи проф. Кантарджиев. По думите му засега разпространението е само клъстерно.

"Грипът и голяма част от вирусните инфекции, характерни за есента и зимата, водят до намаляване на имунитета. Това обаче не трябва да кара хората да влизат в другата крайност – необосновано да използват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор трябва да се взима след консултация с лекар и да не се взима постоянно, защото това изтощава имунната система", предупреди експертът.

Специалистът припомни, че противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65-годишна възраст. В някои аптеки все още се продават такива ваксини за останалите желаещи. За деца и младежи до 19 години пък вече има нова грипна ваксина – жива ваксина, която се капе в носа, посочи проф. Тодор Кантарджиев. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай