Повалят ни два вида грип

Ваксината предпазва организма да се справи по-бързо и по-лесно с грипа

Повалят ни два вида грип | StandartNews.com

Свински и Канзас са двата щама на грипа, които тези дни образуват опашки от грипозни пред кабинетите на личните лекари.

Възрастните хора са се срещали и преди с него, но децата - не. Характерното за грипа е, че има остро и бързо начало. Трябва да се започне адекватно антивирусно лечение, но то трябва да е преценено от лекар. Това заяви пред БНТ д-р Дарина Димитрова от Катедрата по инфекциозни болести във ВМА.

Ваксината, заяви още тя,  предпазва организма да се справи по-бързо и по-лесно с грипа и да не се стига до усложнения.

По думите ѝ е хубаво, че грипната ваканция е в началото на епидемията. "Хората не трябва да се събират в малко пространство, защото се предава бързо", подчерта д-р Димитрова.

"В Перник в момента има морбили. Няма хепатит А в града, хората са много подготвени, но съществува риск и това е фактор, който ние очаквахме", заяви тя. По думите ѝ няма задължителна ваксина за хепатит А, но я има в аптечната мрежа." Децата във възраст за детска градина могат да бъдат ваксинирани за хепатит А. Що се отнася до морбили, то децата, които са имунизирани не могат да се разболеят на 99%, но винаги има пробив. Появата на морбили се дължи на неимунизираните", обясни специалистката.

Тя коментира и коронавируса. По думите ѝ той съществува при животните. "Той е труден за правене на ваксина, но се работи в тази насока. По принцип коронавирусните инфекции не са тежки, могат да минат като лека настинка. Инкубационният период започва още преди първите симптоми. Взимат се мерки в тази насока, но да се надяваме, че ще се самоограничи", категорична бе д-р Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай