Поваля ни мистериозен китайски вирус

Става въпрос за седми коронавирус, който учените тепърва изучават

Поваля ни мистериозен китайски вирус | StandartNews.com

Мистериозен китайски вирус пълзи към Европа. Броят на заразените с новия щам в Китай е 50, но британски експерти смятат, че инфекцията е повалила поне 1700 души, съобщи BBC.

Известно е вече има и двама души, които са починали от респираторния вирус, появил се град Ухан през декември. "Аз съм значително по-загрижен, отколкото бях преди седмица", казва проф. Нийл Фъргюсън пред BBC.

Сингапур и Хонконг проверяват пристигащите пътници от Ухан, а американските власти също предприемат подобни мерки за проверка на три големи летища в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк, съобщи Канал 3.

Центърът за глобален анализ на инфекциозни заболявания в Лондон провежда задълбочени изследвания по този въпрос. Решаващата улика за мащаба на проблема се крие в случаите, които се откриват в други страни. Докато огнището на заразата е съсредоточено в китайския град Ухан, има два случая в Тайланд и един в Япония. "Това ме накара да се притеснявам", казва проф. Фъргюсън.

Властите в Китай и Световната здравна организация стигнаха до заключението, че инфекцията е коронавирус.  Коронавирусите са широко семейство от вируси, но само за шест (новият би бил седми) е известно, че заразяват хората. В най-лекия случай те могат да причинят обикновена настинка, докато тежкият остър респираторен синдром (Sars), който тръгва от Китай през 2002 г., е коронавирус, причинил смъртта на 774 души от 8 098 заразени с него. Анализът на генетичния код на новия вирус показва, че той е по-тясно свързан със Sars, отколкото всеки друг човешки коронавирус.

Учените смятат, че все още е твърде рано „да се бие тревога”, но определено има повод за загриженост. Китайските власти твърдят, че не е имало случаи на разпространение на вируса от човек на човек. Според тях вирусът е преминал бариерата между видовете и идва от заразени животни от пазара в Ухан.

Проф. Фъргюсън не е съгласен с това: "Хората трябва сериозно да обмислят вероятността вирусът да се предава от човек на човек". Според него е малко вероятно коронаровирусите, предавани от животни, да причинят толкова много случаи на заразени хора. Разбирането за начина на разпространение на новия вирус има решаващо значение при оценяването на опасността от него.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай