Потомък на възрожденци се бори за втори мандат

Потомък на възрожденци се бори за втори мандат | StandartNews.com

Когато през 2011 година 43-годишният депутат от 41-вото Народно събрание Георги Икономов се впуска в битката за кмет на община Банско, прогнозите за успех са определени като минимални. Въпреки това, наследникът на един от големите възрожденски родове в града печели изборите, а неговата победа е определена като една от най-радостните изненади в средите на ГЕРБ.

Още в първите дни на своето управление новият градоначалник се сблъсква с тежки констатации на Сметната палата. Оказва се, че общината е загубила голяма част от своята собственост, апортирана в дружества, които така и не са заработили по предназначението, за което са създадени. Този доклад е предаден от Сметната палата на прокуратурата, а четири години по-късно резултатите от нейната проверка не са огласени публично.

Новият управленец още с първите си действия показва, че с порочните практики е свършено и налага изцяло нов модел за развитие на общината. Спира скандалното раздаване на "подаръци". Прекратява порочната практика на неплащане на данъци, обезкръвила общинския бюджет. Стартира проекта "Нов общ устройствен план", за да бъдат преодолени проблемите от презастрояването. Неговият екип изцяло преработва и допълва внесения от предшественика му така наречен "Воден цикъл". Дълбоко е убеждението му, че възстановяването на курортния град трябва да започне, както обича да се изразява - "от корен". С днешна дата, ръководената от него община е на първо място в Благоевградска област по спечелени европейски средства.

Налага принципа за прозрачно управление и печели "Златен ключ" за достъп до информация на гражданите, които редовно уведомява къде отива всеки един лев от техните данъци. Заема се с облагородяването на всички населени места, а град Добринище превръща във втори туристически център на общината. Поставя си амбициозната задача градът да бъде не само предпочитан зимен курорт, но и значима фестивална дестинация през лятото, и я постига. Тази година Икономов е удостоен с отличието "Кмет на годината", в категория "Съхранена история и култура". Той е добре познат и в Брюксел, а там, както е известно, доверието не се печели лесно.

Единствената болка на кандидата за втори управленски мандат са недовършените и запустели хотелски сгради, строени безразборно по време на неговите предшественици. Нарича тези чудовища "отворена рана в организма на града". За следващите четири години Георги Икономов има ясен работен график, по който да продължи устойчивото развитие на общината. Според него, това развитие е една добра обединяваща кауза, която без съмнение ще получи подкрепата на неговите съграждани.

Докато опонентите му се борят за едномесечна слава, той продължава да работи за доброто бъдеще на хората, които имат привилегията да се родят, да работят и да живеят в община Банско. А тя е едно от най-вълшебните места в света, категоричен е кандидатът за втори мандат от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай