Последно. Пазят ли ни ваксините от мутациите на вируса

Елитен наш професор направи поредния си експертен коментар

Последно. Пазят ли ни ваксините от мутациите на вируса | StandartNews.com

Елитен наш професор направи поредния си експертен коментар на ваксините против коронавируса. "Ваксините ни пазят от новите варианти на коронавируса".

Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирайки проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването.

По думите й няма лекарствен препарат, няма ваксина, която да гарантира 100 процента успеваемост, но всички тези медицински средства са високо ефективни и безвредни.

Те ни дават шанс да не се разболеем или, ако това се случи, заболяването да протече по-леко, е допълнила проф. Кожухарова. Поредна вълна на пандемията от COVID-19 ще има. Въпросът е колко голяма ще бъде тя и това зависи от нас, каза още тя.

Страната ни продължава да бъде на последно място в ЕС по ваксинация, което е много обезпокоително, е коментирала проф. Кожухарова.

По думите на специалиста "морално задължение на работещите с възрастни хора, с хора с тежки хронични заболявания, като медицинския и социален персонал, е ако не са боледували до момента, да се ваксинират срещу COVID-19.

По този начин те намаляват в много голяма степен опасността от зараза както за себе си, така и за хората, с които работят", е посочила още проф. Кожухарова.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай