Половината българи изкарали братовчеда на Ковид-19

Това твърди нова научна публикация

Половината българи изкарали братовчеда на Ковид-19 | StandartNews.com

Голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората минали през братовчеда на К-19 имат изграден имунитет. Това твърди нова научна публикация. Според нея през 2008г. е имало сходен вирус, изолиран при прилепи в България, каза пред Нова тв пулмологът д-р Александър Симидчиев. Наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria. Възможно било това да е причината размерите на пандемията да не са толкова големи у нас.

 

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът. Той коментира и употребата на „витамин С” при болни от коронавирус.

„Аскорбиновата киселина винаги е имала ефект върху кръвоносната система в посока да подпомага кръвосъсирването. Ясно е, че COVID-19 причинява ендотелит, който прави така, че в кръвоносните съдове да се образуват тромби. Всяко нещо, което подпомага кръвосъсирването може да има неприятен ефект. Всички протоколи за лечение на коронавирус включват и антикоагуланти”, казва д-р Симидчиев.

Специалистът обясни и големия брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада.

„Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, казва Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай