Pfizer с нова ваксина. Ще се смърка

Тя ще дава по-мощен имунен отговор

Pfizer с нова ваксина. Ще се смърка | StandartNews.com

Нова, мощна ваксина срещу коронавируса, разработва Pfizer. Испанският вирусолог Хосе Антонио Лопес разкри пред LaSexta Noche, че „фирмата работи с лиофилизирана ваксина (преминаване на продукта от твърдо в газообразно състояние), която със сигурност ще бъде поемана през носа. Това съобщи ДаникНюз. Новата ваксина е революция, тъй като няма да е необходимо да се поддържа при екстремно ниски температури. В момента за ваксината на Pfizer са нужни специални хладилници, които да я съхраняват при температура минус 70 градуса. България вече осигури устройствата, в които ще се пазят над 100 000 дози.

Този подход не е нищо ново - смъркане през носа на ваксина бе показано във филма "Зазаряване" (Contagion) от 2011 г.

Лопес подчерта, че приемането на ваксината през носа „ще означава активиране на по-директната имунна система, която се задейства при заразяване с вируса“. По думите му поради това „със сигурност имунният отговор може да бъде по-мощен“.

Освен това експертът обясни колко лесно ще бъде съхраняването и транспортирането на такава ваксина, която е в твърдо състояние: „Транспортът и консервацията му ще бъдат по-лесни, тъй като се съхраняват лиофилизирани, ресуспендират и ще бъдат въведени през носа“

По отношение на нейната ефективност той посочи, че "не е известно за колко време ваксината ще ни защити, но това, което знаем, е, че ще ни защити поне толкова дълго, колкото е по време на клиничното изпитване. За да знаем дали ще ни защити за 6 месеца, трябва да изчакаме шест месеца”, уточни Хосе Лопес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай