Перник е затънал в борчове, трябва промяна

Перник е затънал в  борчове, трябва промяна | StandartNews.com

Очаквам да наследя 25-30 млн. дългове, казва кандидатът на БСП за кмет Ерик Рангелов

- Г-н Рангелов, вземам повод от думите на лидера на БСП Михаил Миков, че лявото е модерно. Вие съгласен ли сте с тази констатация?
- Аз не съм "професионален" политик или политолог, но си мисля, че определението на г-н Миков за лявото като модерно е доста вярно. Допускам, че той е забелязал, че все повече млади хора търсят решения на своите лични проблеми и на тежките проблеми на нашата държава като откриват, че левите политики са много повече в тяхна полза и внасят /някаква/ по-голяма справедливост в живота. Това навярно е процес на преоткриване на истини за левите идеи, които бяха твърде дълго хулени и мачкани от десницата която задължително ги опошляваше, асоциирайки ги с "униформения" социализъм. Освен това да не забравяме, че левите идеи са ставали особено "модерни" най-вече в кризисни периоди за държавите и обществата. А ние в България вече от доста време сме кризисен период - криза в икономиката, криза в здравеопазването, криза в образованието, криза на моралните ценности, демографски срив и т. н. На моите предизборни срещи като кандидат за кмет на община Перник виждам и чувам много млади хора, които фактически споделят леви идеи. Те са гневни за всеобщата криза в България, която ги поставя в унизително положение. Те искат работа. Те не искат да са бедни.

Те искат да осигурят добър живот на децата си

Те не искат децата им да са принуждавани да напускат България. Те искат повече справедливост в живота. Те искат държавата да им помага, а не да ги смачква.
- Кое отличава лявата политика от дясната на местно ниво?
- Това е интересен въпрос, но според мен той няма особено практическо значение. Ако водопроводът на ул. "Миньор" в Перник е подменен от дясно ориентиран кмет, това дясна или лява политика е? Ако същият кмет инвестира в енергийна изолация на сградите на пет детски градини, това лява или дясна политика е? Въпросът е валиден и ако въпросният десен кмет асфалтира пътя до фабриката за пирони в града.

Ясно е, че политиката на местно ниво няма как да не бъде повлияна от политиката, водена от ляво или дясно ориентирано правителство. На централно ниво се определят левите или десните политики, от които следва и разпределението на ресурса за местното ниво. И това има особено значение за по-големите проекти, които си е набелязало да изпълни по време на мандата си местната управа.

Изражение на лява или дясна политика на местно ниво може да се наблюдава в социалната политика и в областта на местните данъци и такси. Но тук възможностите на местната власт са сравнително ограничени, особено когато цари беднотия, налице е ниска икономическа активност и местният бизнес едва крета.
- Какви са проблемите на Перник и какви решения предлагате вие?
- Общината е с огромни задължения и първата ми задача, ако бъда избран за кмет, е финансовата й стабилизация. Инвестициите са минимални, бизнесът е малък, среден и не толкова активен. В транспорта цари хаос, пътуването по линията Перник - София и обратно е ад, тролейбусният транспорт е съсипан. Големи са проблемите във ВиК мрежата. Нивото на чистотата в общината е ниско, въздухът е мръсен, пътната инфраструктура не е добра, тротоарите са в дупки. Спортът и културата имат нужда от по-стабилно финансово рамо. Да, всички предишни кметове са работили, но Перник трябва да стъпи здраво на краката си.
Какво предлагаме:

бизнесът да бъде поощрен и мотивиран

за да се насочи към по-перспективни производства, да бъде рентабилен и да създава нови работни места; постоянен и активен диалог, и партньорство с браншовите организации; публично-частно партньорство с бизнеса; привличане на инвестиции с ясни и точни правила и без корупционни практики; кандидатстване с качествени проекти по оперативните програми - трябва да сме активни и агресивни в кандидатстването и печеленето на проекти; категорично пресичане на кражбите при изпълнението на европроектите; нова и ефективна транспортна схема, разработена от експерти, която глобално да реши проблемите; възстановяване на тролейбусния транспорт.

Общината има Интегриран план за възстановяване и развитие, разработен през 2013 г. - всеобхватен и подробен, който би трябвало да бъде обвързан със средства, които да се получат по линия на оперативните програми за периода 2014-2020 г. Там трябва да хвърлим силите си през следващия мандат. В този план са включени почти всички основни проблеми в Перник във всички сфери на обществения живот.

Перник има благоприятно географско разположение, което трябва да бъде ефективно използвано. Градът е почти в допир със столицата и последен стоп от юг пред нея. Свързан е чрез жп-транспорт и трансевропейските коридори 4 и 8, което е

предпоставка за превръщането му например в логистичен център

- Какво наследство очаквате да получите? Кое от досегашната политика на управление на общината ще се опитате да промените в идния мандат?
- Очаквам да получа дълг на общината в размер на 25-30 млн. лева. Това, разбира се, е стряскащо. От тях 10-12 милиона са просрочени задължения на общината към търговски дружества, които са предоставяли стоки или услуги на общината. Не е ясно колко дружества са се въздържали да фактурират стоки или услуги, предоставени на общината с оглед да избегнат плащането на ДДС. Нямам точна информация колко държавни заема е получила общината през последната година, когато общината се управлява от кмет на ГЕРБ. Но по информация на досегашните общински съветници от БСП сумата е 11 431 386 лв., според гласуваните решения от ОбС. Очаквам да получа една общинска администрация, която въпреки квалифицираните си кадри, работи неефективно и е предмет на оплаквания от страна на гражданите заради хаоса, в който работи, заради ширещата се корупция сред някои от нейните служители.

Очаквам да науча колко възможности за финансиране на проекти по европрограми в община Перник са били пропилени от кмета и неговата администрация. Очаквам да науча в детайли за хаоса и безхаберието в общинските дружества. Очаквам да науча за безстопанствеността на общината по отношение на притежаваните от нея земеделски земи. Очаквам да науча за ниската ефективност на предоставените от общината концесии.

Цялото това наследство смятам, кое незабавно, кое постепенно да променя. А що се отнася до дълговете, най-напред ще се заема с проблема по постепенното разплащане на просрочените задължения към търговски дружества, които са предоставяли стоки или услуги на общината.
- Тъкмо с Перник е свързан един от големите скандали на този вот. Какво е развитието след излизане на прословутия запис за купуване на избори?
- Стана широко известно, че има изпратен запис до централата на БСП в Перник с придружаващо писмо. В този запис се чуват думите "Просто си платихме вота" на Сашо и жена му, и на още двама цигани. В придружаващото писмо към звуковия файл се твърди, че

гласът от записа е на кандидата за кмет на община Перник от ГЕРБ д-р Церовска

От ръководството на БСП своевременно сигнализираха ОИК, а НС на БСП сезира Главната прокуратура, като очаквахме сериозна и задълбочена проверка по случая. 55 медии, които получиха изтеклия запис, мълчаха, но част от тях се престрашиха и го пуснаха.

Последва изказване на премиера Бойко Борисов, който се произнесе преди прокуратурата. Той заяви, че това е стар запис, че е плащано на застъпници за евроизборите през 2014 г. Сметната палата обаче го опроверга с одитния си доклад, в който изрично е казано, че за цитирания период - евроизборите през 2014 г., ГЕРБ посочва в декларацията си, че не е плащала на застъпници.

В този случай безспорно има много сериозно нарушение. Ако ГЕРБ не са плащали на застъпници според данните от тяхната декларация, то тогава се поставя въпроса на кого и за какво е плащано от ГЕРБ? Ако пък ГЕРБ са плащали за застъпници, но това обстоятелство не е декларирано от тях, то това означава, че са декларирали неверни данни пред Сметната палата.
В кратък срок Районната прокуратура в Перник се произнесе с отказ за образуване на досъдебно производство с аргументи, че записът е стар, от евроизборите през 2014 г., сякаш че ако тогава е имало нарушение на закона, може да има някаква давност, каквато на практика няма. Законът или е нарушен, или не е нарушен.
- След изборите готов ли сте да работите с Вашите конкуренти?
- Ако стана кмет, ще се наложи да работя активно най-вече с Общинския съвет /ОбС/, но засега не зная кои от настоящите ми конкуренти ще бъдат предствени там. В този смисъл не става дума да си готов или да не си готов да работиш с настоящите си конкуренти. Просто трябва да работиш, а аз смятам да направя възможното за обединение на новите общински съветници около важни за града решения. Естествено, ще се стремя да решавам проблемите на Перник въз основа на поетите ангажименти от БСП, залегнали в предизборната й платформа. Разбира се, добри и безкористни решения, предложени от представители на други политически партии в ОбС, ще бъдат разглеждани с най-голямо внимание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай