Петък,

Пазете коленете, чупят се най-много

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
403
Пазете коленете, чупят се най-много
A
A
A

Най-честите травми, които хората у нас получават са в коленете. А най-чести пациенти на травматологиите са т.нар. „уикенд спортисти“. Това са хората, които са активни и спортуват събота и неделя. Тези заключения сподели в интервю за бТВ д-р Михаил Вулджев, който ръководи отделение по ортопедия и травматология.

Българският лекарски съюз го посочи за бъдещето на медицината у нас заради успехите му на едва 35-годишна възраст. Той извършва сложни операции на тазобедрената става.

„Става въпрос за т.нар. тазобедрени артроскопии, при които през малки дупчици проникваме с камера в тазобедрената става и със специални инструменти успяваме да извършим известен брой операции. Сложни са, защото тазобедрената става е по-различна от останалите стави. Вътре няма голямо пространство, в което да работим. Имаме много здрави мускули които притискат ставните повърхности и на практика няма място, в което да работим. Не на последно място това се прави от 10-15 години по-активно в световен мащаб, а не само в България“, обясни д-р Вулджев.

„Най-често травми се получават при коленете. Има много травми от пренатоварване, от грешно натоварване, както и мускулни травми. Ние можем сериозно да намалим риска, ако правим подготовка“, посъветва ортопедът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички