Понеделник,

Пазете коленете, чупят се най-много

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
528
Пазете коленете, чупят се най-много
A
A
A

Най-честите травми, които хората у нас получават са в коленете. А най-чести пациенти на травматологиите са т.нар. „уикенд спортисти“. Това са хората, които са активни и спортуват събота и неделя. Тези заключения сподели в интервю за бТВ д-р Михаил Вулджев, който ръководи отделение по ортопедия и травматология.

Българският лекарски съюз го посочи за бъдещето на медицината у нас заради успехите му на едва 35-годишна възраст. Той извършва сложни операции на тазобедрената става.

„Става въпрос за т.нар. тазобедрени артроскопии, при които през малки дупчици проникваме с камера в тазобедрената става и със специални инструменти успяваме да извършим известен брой операции. Сложни са, защото тазобедрената става е по-различна от останалите стави. Вътре няма голямо пространство, в което да работим. Имаме много здрави мускули които притискат ставните повърхности и на практика няма място, в което да работим. Не на последно място това се прави от 10-15 години по-активно в световен мащаб, а не само в България“, обясни д-р Вулджев.

„Най-често травми се получават при коленете. Има много травми от пренатоварване, от грешно натоварване, както и мускулни травми. Ние можем сериозно да намалим риска, ако правим подготовка“, посъветва ортопедът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията