Пак "Зелени коридори" за ваксина. Но при джипитата

Лични лекари на опашка за дози пред РЗИ-София

Пак "Зелени коридори" за ваксина. Но при джипитата | StandartNews.com

Отново „зелени коридори” за ваксинация срещу коронавирус, но при личните лекари. Те и здравните инспекции в страната получиха новите дози от препарата на „АстраЗенека“. Забавената доставка с ваксини пристигна тази сутрин у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов препоръча да пуснат "зелените коридори"

52 800 дози от оксфордската ваксина бяха транспортирани с бус и веднага започна раздаването им. Утре се очаква нова доставка и от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“.

ВИЖ ОЩЕ: ПОТВЪРДЕНО: След първа доза Pfizer не заразяваш

„Зелените коридори“ ще бъдат при личните лекари, а не както досега в здравните инспекции и големите болници. Това гласи последната заповед на председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, а целта е да се усвоят максимални количества от препаратите, предаде бТВ.

Има и условие – само ако няма желаещи за имунизация от приоритетните групи от първа до четвърта фаза.

Разпределението се извършва на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Дози от новата пратка ще бъдат поставени още днес.

9300 са отделените дози от препарата за София. 6000 от тях ще се предоставят на джипитата, а останалите 3300 - към болниците за продължаване на ваксинирането по плана.

Пред РЗИ-София се изви опашка от лични лекари още рано сутринта. Те носеха хладилни чанти, за да пренесат ваксините до кабинетите си. Пполучиха по 3 флакончета от препарата. С тях могат да ваксинират по 30 души.

„Нашата цел е да има по-голяма обхватност, защото ако ние раздадем първите дози на големите практики, те ще изчерпат абсолютно всички дози и много малък брой общопрактикуващи лекари ще успеят да вземат дози за пациентите си“, обясни д -р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

В практиката на доктор Гергана Гелева чакащите са 100. „Тези 100 човека звънят всеки ден, за да питат кога ще им бъде поставена ваксината. Ето, виждате – неделя, няма рано, късно. Седим и чакаме“, добави тя.

Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че от иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ се пазят дози за втора игла, при оксфордската обаче няма такава практика, защото при нея периодът за втора доза е по-голям – 10 седмици, което позволява всички постъпващи в страната количества да бъдат използвани веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай