Оцеляването на държавата и народа е основната ни цел

Оцеляването на държавата и народа е основната ни цел  | StandartNews.com

Предлагаме конкретни решения за ежедневните проблеми на гражданите

"Напред България" е обединител, а не разделител на хората, казва Зорница Атанасова

- Да разсеем неяснотите - кой ще води листата за общински съветници на "Напред България" - вие или Тодор Славков? Защо така я подредихте? Кой още влиза в нея?

- Листата за общински съветници на "Напред България" в София е ясна отдавна и няма колебания. Като председател на движението аз ще заема челното място, с г-н Тодор Славков след мен. Това беше неговото желание, с което ние се съобразихме. Г-н Славков има много съществен принос във възродяването на партията, създадена от баща му. В подредбата на листата най-много залагахме на опит, професионализъм и авторитет. Сред знаковите личности се разпознават кандидатът ни за кмет на София Страхил Ангелов, кандидатът ни за градоначалник на Костинброд, генерал Кирил Войнов, както и действащият кмет на Троян и кандидат за нов мандат Марин Вачевски.

Участваме на вота в 52 общини, със 128 кандидати за кметове

и 498 за общински съветници.

- Защо отправихте покана към бившия червен депутат Страхил Ангелов да е вашият кандидат за кмет в София? С какво е по-различен от конкурентите си?

- Страхил Ангелов е човек с богат политически, практически и международен опит. Той е човек на действието, на прагматичните решения, на широката визия. Все неща, от които се нуждае крайно София и нейния градоначалник. Възгледите на Страхил Ангелов за управлението на столицата най-ясно отразяват разбиранията на движение "Напред България" за управление на страната.

- Има ли за вас допустими и недопустими партньорства в политиката?

- За нас политиката е въпрос на отстояване на принципи. Принципи, които ние заявяваме открито пред българските граждани и залагаме личното и професионалното си достойнство че ще съблюдаваме. Политиката също така е въпрос на диалог и движение "Напред България" застава зад конструктивния такъв. Стига празно политиканстване. Склонни сме да разговаряме с всеки, който е готов на решителни и правилни действия в интерес на българските граждани.

- Как ще финансирате кампанията си?

- Кампанията ни се финансира от средствата на кандидатите и доброволни дарения на членове и симпатизанти.
Не влизаме в политиката, за да ставаме васали на тeзи или онези икономически интереси на съмнителни групировки и картели, каквато е практиката на "традиционните" политически партии на прехода.

- Страхил Ангелов е едно от знаковите червени лица. Със социалистическата идея е свързан и Тодор Славков. Това означава ли, че вие се целите в левия електорат?

- "Напред България" е идея и платформа, която цели да обедини българските граждани зад една обща цел - културното и икономическо оцеляване на народа и държавата. Сред нас има както млади хора, които искат да дадат, да направят нещо за страната си, така и хора с богат практически и политически опит, които са доказали, че когато партийни ръководства предават и продават идеалите, те не се примиряват мълчаливо и не отстъпват от принципите си.

Ние не делим българите на ляв или десен електорат

За нас е важно гражданите да припознаят в "Напред България" своята алтернатива на политическата безизходица, пред която са изправени.

- Как се определяте - евроскептици или еврооптимисти? В свое интервю след президентските избори през 2006 г. Иван Славков обяви, че след 1 януари 2007 г. очаква "само беди за народа". Сбъдна ли се пророчеството му?

- България трябва да следва активна и разумна външна политика, която да се ръководи единствено от интереса и благоденствието на българските граждани. Не сме скептици или оптимисти, а добре информирани прагматици. Не смятаме, че е в интерес на българите да сме неравностойни партньори в едно икономическо обединение, каквото е ЕС. И виждаме добре, че ако позицията ни не се промени, в дългосрочен план негативните последствия за България ще са много повече от крехките позитиви в краткосрочен. Като бивш кмет и като човек с опит в боравенето с европейски средства съм реализирала над 20 големи общински проекта и е факт, че те са ефикасно средство за управление. Едновременно с това, като работеща жена виждам много ясно, че тези резултати могат да се постигнат и с ангажирането на наличните ресурси на местно и национално ниво, от което идва истинският просперитет на хората. Що се отнася до отношението ни към Русия - за нас не е въпрос на фили и фоби, а на традиции, духовна и културна идентичност.

- От кого очаквате подкрепа? Какъв е профилът на вашите избиратели - носталгици по социализма или млади хора като вас, за които името Тодор Живков не говори нищо?

- Идеята "Напред България" е да е обединител, а не разделител на гражданите. Целим да наложим високи морални ценности, професионализъм и отговорност в управлението на държавата на всяко едно ниво. Искаме подкрепата на всеки българин, който си поставя същите цели.

- Поканихте Тодор Славков от уважение към баща му - създателя на партията, или за да има приемственост между миналото и настоящето на България?

- Тодор Славков е част от идеята "Напред България" и е практически генетично обвързан с нея. Активното му включване в кампанията за местните избори само доказа до колко мястото му е при нас.Той е човек с много широка визия за света, страната, проблемите и решенията им.

- Какви са акцентите в предизборната ви програма? С какви идеи ще спечелите любовта на избирателите? Възможно ли е наистина детските градини и градският транспорт за пенсионери, ученици и студенти, да станат безплатни?

- Платформата и кандидатите на "Напред България" предлагат конкретни решения за ежедневните проблеми на гражданите на местно ниво. Това е първата стъпка в регулирането на държавното управление. Силата и енергията за промяна и развитие трябва да започват в общините, районите, кварталите. Трябва да бъде съживен духът на общността. В този контекст "Напред България"

настоява за пълна децентрализация и финансова автономия на общините

и районите именно за да се даде шанс на българския предприемчив дух да е основен двигател на напредъка и просперитета. Да се създадат условия за развитие на ресурсите на местно ниво, така че всеки да има своя принос към обществото. Да се даде шанс на България да се развива. Защото обществото ще еволюира в правилната посока, когато има сигурността, че институциите стоят зад него. София разполага с достатъчно ресурси, за да осигури на младите, учащите и пенсионерите най-малкото безплатен градски транспорт. Що се отнася до безплатните детски градини - нека бъдем сериозни - отговорността за развитие на общността, за създаване на адекватни условия за живот и отглеждане на семейство трябва да е основен приоритет на всеки български политик. Това обаче трябва да е резултат на отговорна политика, която да предвижда ясни критерии, механизми и отговорности за хората, към които ще бъде насочена. Не е нормално откриването на детска градина да се превръща в събитие. Това е абсурдно, защото е задължение на общината. Същото се отнася и за подмяната на осветлението, чистите улици или асфалтирането. Фактът, че от това се трупат дивиденти, означава, че години наред превръщаме естественото задължение на общината в събитие.

- Имате ли готово решение, което да предложите в местното управление, за реакция по отношение на бежанската криза, заляла градовете в страната?

- Нека бъдем отговорни в изказванията. България засега не е залята от бежанските вълни, които изправиха на нокти балканските ни съседи и цяла Европа. Развоят на събитията в геополитически план ни дава възможност все още да реагираме адекватно на този феномен и да преценим как най-рационално да постъпим.

Ние сме изконните пазители на подстъпите към Европа

от Мала Азия и Близкия изток и засега оправдаваме този си исторически принос към общата европейска история. За съжаление актуално не виждаме управляващите страната да имат ясна концепция за политиката, която искат да следва България.

Ясно е, че готово решение на бежанската криза не може да има, защото, както се оказа, дори Европа не е била подготвена за най-предсказуемата от всички международни кризи последните няколко години. Търсенето на решение на проблема трябва да е продукт на цялостна държавна политика, която да се основава на сериозен анализ, какви биха били ползите и загубите за страната ни от приемането на бежанците, на местно и национално ниво. В тези процеси трябва да участва активно и местната власт, за да се намери идеалният баланс между национални ангажименти, възможности и интереси.

- Успявате ли да избягате от сянката на Иван Славков? Към кои от заветите на създателя се придържате и кои ще ревизирате?

- Иван Славков не е сянка, а една от най-разпознаваемите личности в съвременната история на България. В този смисъл за мен е повече от висока чест да съм негов приемник като председател на движение "Напред България". Всяка съдържателна партийна доктрина търпи промени, когато е съобразена с нуждите и проблемите на обществото. Безспорно най-важното, което е оставил Иван Славков на "Напред България", е разбирането му, че "държавата е отговорна за стандарта на живот на всеки гражданин, делата и морала на своите чиновници, сигурността и спокойствието на всички, независимостта и достойнството на България". Сами разбирате, че няма какво друго да се добави. Сега трябва да се направи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай