Неделя,

Откриха обновена за 4,4 млн. лв. клиника в Пирогов

От: Редактори -
195
Откриха обновена за 4,4 млн. лв. клиника в Пирогов
A
A
A

„Тази сграда, в която се намираме в момента, е построена преди 43 години. Оттогава досега не са инвестирани средства за възстановяване и реконструкция, а тази клиника е стратегически обект за националната сигурност. Затова миналата година Министерският съвет предостави на „Пирогов“ ресурс от близо 4, 400 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и оборудване за клиниката“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на изцяло обновения Комплекс по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, който е единствения по рода си в България.

Освен отпуснатите от правителството средства за апаратура и оборудване, по програма „Джесика“ са предоставени близо 6 млн. лв. за строително-ремонтни дейности. Като резултат от съвместните усилия Комплексът по изгаряния и пластична хирургия вече е оборудван с най-съвременната апаратура и техника. Въведени са мерки за енергийна ефективност, изградени са пожароизвестителна система, система за контрол на достъп, повиквателна сестринска система и др. Ремонтирани и преоборудвани са и 4 операционни зали и 10 реанимационни бокса.

„Новоизграденият комплекс ще доведе до повишаване качеството на лечение на българските граждани и до по-добри условия на труд. Условията на работа, които структурата вече предлага, със сигурност ще имат положителен ефект и върху мотивацията на медицинските екипи. Всичко това ми дава увереност, че клиниката ще се справи успешно и в най-тежките ситуации“, допълни още Ананиев. Предстои ремонт и на спешното отделение в болницата, стана ясно от думите на здравния министър.

На журналистически въпрос относно преместването на метадоновата програма Кирил Ананиев заяви, че това, което е обещал - до края на годината метадоновата програма да бъде преместена от двора  на Окръжна болница - ще бъде изпълнено. "Правителството ще гласува 4 млн. лв., с които ще подготвим сграда, която ще отговаря на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за метадоновата програма", посочи още министър Ананиев.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички