Неделя,

Опасност! Наш лекар алармира за лаймска болест, ето симптомите

От: Редактори, кадър НоваНюз -
3491
Опасност! Наш лекар алармира за лаймска болест, ето симптомите
A
A
A

Все повече у нас стават случаите на хора, разболели се от опасната лаймска болест, обяви пред НоваНюз проф. д-р Георги Попов от УМБАЛ „Софиямед”.

Болестта е била излязла от полезрението на лекарите и обществото през годините на навлизане на коронавируса в живота ни. Но в момента се заразяват от ухапване на кърлежи хора на различна възраст - от току-що проходили деца до възрастни.

Първият симптом на болестта е специфично червено петно, наричано още биволско око, после болните могат да чувстват симптомите на хроничната умора - стават отпаднали, неконцентрирани, уморени. В по-късните етапи са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви - болки, скованост сутринта, посочи докторът.

Той коментира и защо заболеваемостта от COVID-19 надмина 100 на 100 хиляди души население за двуседмичен период и това постави столицата в жълтата зона. „Вирусът промени своя модел, а именно, че през лятото има предимно ентеровирусни заболявания, през есента – парагрипен вирус, през зимата - предимно грипен. Това се дължи вероятно на интерференция на вирусите", посочи докторът и подчерта, че коронавирусът е станал доминиращ през всички сезони.

SARS-CoV-2 непрекъснато мутира, напомни той. Разпространеният сега вариант ВА.5 e по-заразен, но може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със стандартните средства, добави още професорът.

Всички варианти на Омикрон са защитени по един и същи начин, но това не може да се каже за новите варианти, които ще се появят наесен: „Моето лично очакване е, че новият вариант ще е по-лекичък, по-лесен за справяне с него. Не очаквам драстични варианти на SARS-CoV-2", обяви още проф. д-р Георги Попов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията