Опасни ли са страничните реакции при ваксината?

Ваксинирани у нас са 5000 души, странични реакции получили петима

Опасни ли са страничните реакции при ваксината? | StandartNews.com
  • Ваксинирани у нас са 5000 души, странични реакции получили петима

Пет са случаите със странични реакции след ваксината на Pfizer и BioNTech  нас. "При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени пет нежелани реакции – при двама мъже и три жени между 29 и 53 години", съобщи пред бТВ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства.

Три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно.

Богдан Кирилов

"Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й", обясни Кирилов. И бе категоричен, че това не пречи петимата да получат по график и втората доза от ваксината.

Очакваме на 21 януари първия обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани реакции към ваксината, отбеляза Богдан Кирилов.

„Сами по себе си тези реакции не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация – каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза“, заяви той.

Следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тогава ще получим още 35 000 дози. В началото на февруари се очаква и още една пратка с 35 000 дози.

„В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза“, добави Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка.

Ваксините срещу COVID-19 са напълно безопасни, категоричен бе пред Нова тв проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

“Всяко лекарство може да има нежелани странични реакции, включително и медикаменти, които се използват от години”, посочи той и допълни: „По специално за ваксината на Pfizer и BioNTech най-притеснителното е така наречената реакция на свръхчувствителност. До момента има ваксинирани близо 2 милиона души по света, а алергичните реакции са само две”.

Проф. Илко Гетов

„У нас има сигнал за чувствителност на мястото на убождането, повишена температура и леко замайване. Сами разбирате, че някои хора са по-чувствителни към акта на самото инжектиране и при вида на иглата и спринцовката, и заради ситуацията, в която са поставени могат да получат  замайване”, каза още проф. Гетов и категорично подчерта, че до момента данни за починали след ваксинацията няма, опровергавайки новините за жертви на ваксината, появили се през последните дни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай