Няма да се уморя да искам повече за Бургас

Няма да се уморя да искам повече за Бургас | StandartNews.com

Програмата ми е мащабна, хоризонтът й е за повече от 4 г.

За 8 г. Димитър Николов се превърна в еталон за добър кмет, а Бургас - в синоним на прогреса. Днес зам.-председателят на ГЕРБ гледа към трети мандат, а анализаторите се питат не дали, а с колко ще победи на вота този път. Какви са хоризонтите пред Бургас в следващите 4 г. и да очакваме ли триумф на ГЕРБ в страната на 25 октомври? Димитър Николов отговаря пред "Стандарт".

* Сега насочвам по-детайлен поглед към кварталите
* ГЕРБ ще има още по-добър резултат на тези местни избори
* Готов съм да въведа в училищата задължителен тест за наркотици
* Правим ново меню в забавачките, може ли в морски град да не се яде риба

- Г-н Николов, на миналите избори ви избраха на първи тур със страхотен резултат, ще го подобрите ли сега?
- Активността е знак, че не си безразличен към бъдещето на града, към това, което ще се случва. А градът - това сме всички ние. Никога не ми е било самоцел - колко процента трябва да достигна. За мен е важна активната, а не пасивната подкрепа и то всеки ден, не само по време на избори. Ако един кмет не чувства общественото желание за проектите, които реализира, те ще са безсмислени. Защото няма да отговарят на реалните искания.
- Как ще се развива Бургас през следващите 4 г.?
- Програмата ми е мащабна, с хоризонт за развитието на града за повече от 4 г. Ще я резюмирам така - ускорено развитие, масирано навлизане в комплексите, възраждане на емблематични сгради, инвестиции в здравеопазването и образованието, отваряне към морето, отключване на икономическия потенциал. По-малко политика и популизъм и повече действие за града ни. Няма да се уморя да искам повече за Бургас.
- Планирате нови големи проекти за Бургас, касаещи емблематичните сгради и места в града, ще разкриете ли повече подробности?
- Старото немско училище ще се превърне в съвременен и атрактивен комплекс - библиотека и музей на съвременното изкуство. В двора се предвиждат зелени площи с атрактивна растителност и малък амфитеатър. Културният дом на нефтохимика ще бъде с нова визия и надстройка. Бургас ще има и нова арт галерия, там, където се пресичат "Александровска" и "Богориди", на мястото на стария Часовник. Сградата на бившето сиропиталище "Александър Георгиев - Коджакафалията", в сърцето на града, ще се превърне в част от модерен образователен кампус. Ще продължи и реконструкцията на ларгото на Бургас - "Богориди", а около Грамофона ще се създаде зона за отдих с цветарници и воден ефект. Площадът пред Стария съд също ще бъде преобразен. И това не е всичко. Качил съм на специален сайт с визуализации част от това, което ще реализирам в Бургас през следващите 4 г. - www.dnikolov.eu.
- В програмата ви са записани и промени в кварталите на Бургас, какво планирате като подобрения за хората?
- Ще кажа нещо много конкретно и то ще се случи. Жителите на всички комплекси на града ще видят промените - междублоковите пространства ще бъдат изцяло променени и благоустроени, с нови паркоместа, детски и спортни площадки, озеленяване. През последните години решавах неотложни, а в много случаи и спешни проблеми. Сега насочвам по-детайлен поглед към кварталите. Започваме с "Възраждане" и "Меден рудник" и поетапно ще преминем във всички населени места.
- Не веднъж сте казвали, че в Бургас децата имат проблеми с наркотиците, продават се около училищата, и с различни проекти сте се борили срещу това. Какво още планирате в тази посока?
- Проблемът с наркотиците, особено в големите градове, е повече от сериозен и нито една институция няма право да си затваря очите и да остава пасивна! Готов съм да въведа в бургаските училища задължителен тест за наркотици. Ще търся подкрепа и от депутатите в посока законодателни промени. В Бургас вече направихме първата реална стъпка. Общината закупи тестове за наркотици, които се намират в лекарските кабинети на училищата. При съмнение за дрогиран ученик, със съгласието на родителя, медицинските лица могат да направят теста и да алармират при положителни резултати. Поставихме и кутии за сигнали, в които учениците без страх да сигнализират анонимно, ако са забелязали дилър да "зарибява" техни приятели. Кутиите са извън обсега на видеонаблюдението, за спокойствие на децата. С областния управител, полицията и прокуратурата сме набелязали серия от мерки за затягане на контрола във и около училищата. Темата е голяма, убеден съм обаче, че трябват сериозни законодателни промени...
- И още нещо, но този път за най-малките - бихте ли дали малко повече подробности около интересната ви и така актуална идея в програмата ви за здравословното хранене в детските градини?
- Убеден съм, че с малки, но уверени крачки можем да направим фундаментални промени в хранителната култура на Бургас. И трябва да започнем с най-малките. Готов съм с програма за нова система за здравословно хранене на децата, която да въведем първо в детските градини, а впоследствие и в училищата.

В основата на тази програма е балансираното меню с цел намаляване тенденцията за детското затлъстяване, използването на по-качествени продукти и приготвянето им по модерни технологии, ограничаващи пърженото и мазнините.
Поемам ангажимент да осигурим ново кухненско оборудване във всички детски градини, които се нуждаят от такова. Фирмите, които ще обслужват занапред столовото ученическо хранене, ще бъдат длъжни да се съобразят с новото меню и новите ни изисквания. Те ще бъдат проверявани и всяко нарушение ще се наказва.

Зад проекта очаквам да застанат като наши партньори институциите, частният бизнес, рибарите и най-вече бургаските родители.

Предлагам менюто в учебните заведения да стане по-пълноценно с включването на задължителна консумация на риба два пъти седмично за сметка на другите видове месо. Тя ще се приготвя по различни начини - задушена на пара, на скара, рибена чорба. В менюто трябва да бъдат включени пълнозърнести хлябове и пълнозърнести закуски ежеседмично. За децата с алергии и автоимунни заболявания ще се изготвят индивидуални менюта.

Като родител смятам, че това е дългосрочна инвестиция в здравето на нашите деца. В Скандинавия годишно се падат средно 70 кг изконсумирана риба на един жител. В България - 2 кг. Другите може би имат право да се извиняват, но не и нашият морски град!

- Дуалното обучение в момента навлиза сериозно в училищата особено с промените в закона за образованието, вие как ще продължите започнатите партньорства между бизнеса и школата?
- Ще добавя - не само между бизнеса и училищата, но и между бизнеса и университетите. Отдавна съм наясно кой е успешният модел. В Бургас говорим и действаме в посока дуалното обучение не от вчера. Искам предприемаческият дух на бургазлии да се катализира в устойчиви проекти. Например в университетите да се разкриват специалности, поискани, желани от бизнеса. Както и в професионалните гимназии. За тази цел обаче ще преоборудваме изцяло кабинетите за практика на учениците, за да станат адекватни на новите реалности. Очаквам активна обратна връзка от преподавателите, от бизнеса... Това също е стъпка, за да могат учениците и студентите да мислят по-конкретно и по-спокойно за своята реализация.
- Как ще отчетете изминалия летен сезон, има ли спад на туристи, откъде има отлив и какви мерки ще се предприемат за идния сезон?
- През последните години положихме доста усилия да разбием едно наложило се през годините клише - че Бургас е транзитна туристическа дестинация. И е факт: градът ни става все по-разпознаваем не само на европейската карта. През следващите години Бургас ще продължи да се отваря към морето и максимално ще използва уникалното си географско разположение - заливът и трите езера. И остров, който е в непосредствена близост. Света Анастасия вече е топтуристическа дестинация. С други думи, Бургас става град, който желаеш да посетиш, град, за който да разказваш, и град, към който отново да потеглиш, не само през лятото. Бургас ще се развива и като фестивален град, той вече е и неофициалната столица на спорта... Имаме и много интересни обекти за културен и археологически туризъм. Продължаваме с инвестициите в тази посока.
- Като заместник-председател на ГЕРБ какви резултати очаквате като цяло за партията и какво ще означават те в политически план предвид управляващата коалиция в момента? Какво представяне очаквате от Реформаторите и техният резултат ще попречи или ще подобри отношенията с коалицията?
- На тези местни избори очаквам резултатите за ГЕРБ да бъдат още по-добри от предходните. Повод за това ми дават видимите резултати и то не само в Бургас. Пожелавам успех на бъдещите кметове, които излизат с конкретни идеи за развитието на своите общини и нека кампанията бъде конструктивна и позитивна. Мисля, че всички се убедиха в едно - за хората са важни реалните действия, а не политиканстването и популизмът. В Бургас имаме работещ модел, в който Реформаторите подкрепят важните теми на града. Мисля, че доброто партньорство и максималното използване на европейските фондове и програми е успешната формула, която дава тласък на българските градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай