Няма донори, а 800 души чакат за трансплантация!

Операции по присаждания на органи у нас се правят твърде малко в България

Няма донори, а 800 души чакат за трансплантация! | StandartNews.com

Донори за трансплантация у нас почти няма, а 700-800 българи са в листата на чакащите. Това съобщи шефът на Онкоурологията в Александровска болница проф. Петър Панчев. Ученият разкри, че операции по присаждания на органи у нас се правят твърде малко в България – годишно броят им достига най-много 20-25. Причината, естествено, е липсата на донори.

Административната, подготвителната работа е в ред и върви - има екипи, има бази за трансплантации, диспансери, но няма основното нещо - донори, подчерта професорът.

Лекарят обясни, че се е минало през много етапи на закона за донорството - от липса на такъв закон през вземане на органи не при клинична смърт, както в момента, а при официална смърт с нулев показател на мозъчна и сърдечна дейност.

Проф. Панчев каза, че сега при „клинична смърт“, когато сърцето и белият дроб се поддържат на апарат, могат да се вземат живи органи.

Лекарят категорично отхвърли твърденията, че лекарите са виновни за дефицита, тъй като не са активни при контакт с  близките на болните - най-често пострадали при ПТП-та. Той бе категоричен, че срещу медиците трябва да стоят подготвени вече хора.

Да говорите на човек, който току що е изгубил близък, че евентуално трябва да дари органи, за да спаси други хора, е много трудно, обясни професорът.

По отношение на живите донори проф. Панчев изрази предположение, че се избира основно Турция, защото там са по-активни занимаващите се с реклама на тази дейност, цената евентуално също била фактор.

Той уточни, че у нас към Здравната каса има комисия, пред която кандидатстват болни за трансплантации в чужбина, но първото изискване е винаги те да имат донор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай