Вторник,

Нови правила: Ще ходим на лекар без направление

От: СТандарт -
3405
Нови правила: Ще ходим на лекар без направление
A
A
A

Амбулаторен лист ще се попълва от лекаря, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване, тоест има направление, или е прегледан на друго основание.

Такава промяна предлага здравното министерство в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Пациентите, които имат издадено направление и пациентите, които потърсят медицинска помощ без издадено направление, трябва да бъдат равнопоставени при получаването на медицинска помощ, пише в мотивите си министърът на здравеопазването.

Равнопоставеността трябва да е гарантирана, независимо от източника на заплащането на оказаната медицинска помощ - НЗОК, застрахователен фонд или др.

Промените се правят заради постъпили сигнали за неиздаване на амбулаторен лист на пациенти, които са заплатили сами медицинска помощ.

С това ще се гарантира документиране на извършените на пациента медицински дейности в извънболничната помощ, което ще доведе до пълнота на медицинската документация и улесняване на последващото проследяване и лечение.

Документите за хоспитализация ще се попълват при всички случаи на необходимост от хоспитализация, независимо дали пациентът ползва медицинска помощ в рамките на здравното осигуряване или на друго основание, предвижда още проектът.

С проекта се предвижда още при липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебните заведения да поддържат актуална листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение, като в листата се включват всички подлежащи на хоспитализация лица с изключение на тези, които се нуждаят от незабавен прием в лечебното заведение.

Запазва се изискването пациентът да бъде информиран за причините за включването му в листата за планов прием и възможните последствия от забавяне на лечението му.

В проекта са определени и общите изисквания за процедиране за спазване на поредността на приема в лечебното заведение. С предложените промени лечебните заведения се задължават да публикуват на интернет страницата си актуална информация за листата за планов прием, за поредността на вписаните в нея пациенти и определените дати за приема, пише Глас.бг.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията