Наш професор зарадва болните от артрит, вече може да се лекува

Правилното лечение има огромен медицински и социален ефект

Наш професор зарадва болните от артрит, вече може да се лекува | StandartNews.com

Артритите са тежки и инвалидизиращи заболявания. Те са автоимунни прогресивни заболявания. Правилното лечение има огромен медицински и социален ефект. Това заяви в интервю за НоваНюз проф. Румен Стоилов, един от най-изтъкнатите специалисти в България в областта на ставните заболявания.

"Вече можем да лекуваме пациенти изключително успешно. Най-големият проблем е, че закъснява диагностиката на артритите. Вече има критерии за ранна диагноза. Можем да стигнем до 70% ремисия или до пълно излекуване. Ако има болка, отток, скованост, които не са резултат на травма, трябва да се търси специалист ревматолог”, предупреди професорът.

Стоилов обясни, че с възрастта се увеличава честотата на артрозната болест. „От значение за нея е генетичното предразположение. Друга причина може да бъде неправилната стойка и неправилното претоварване. Всички възпалителни ставни заболявания могат да доведат до вторична остеоартроза. Най-често се засягат носещите стави. Шиповете са доста често срещано явление. Най-често има локална болка в засегната става или сегмент на гръбнака”, каза специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай