МЦ "Афродита" успешно се бори с мъжкия стерилитет

Цигарите вредят най-много на плодовитостта, пластмасата и хормоните в месото намаляват тестостерона

МЦ "Афродита" успешно се бори с мъжкия стерилитет | StandartNews.com
  • Каузата ни е да включим София сред най-развитите градове по регенеративна медицина в света
  • Цигарите вредят най-много на плодовитостта, пластмасата и хормоните в месото намаляват тестостерона

 

Мъжкият фактор като причина за стерилитет. Това е присъда, която все повече млади мъже чуват. През последните 40 години, броят на сперматозоидите в изследваните спермограми е паднал наполовина, а 1983 не беше чак толкова отдавна. Смята се, че до 2050 повечето мъже ще са стерилни, а тогава ще създават семейства именно новородените в момента. Това не е научна фантастика, а суровата действителност.

Тези стряскащи данни ни накараха да потърсим подробна информация от един от най-добрите специалисти по репродуктивна медицина у нас , д-р Георги Станулов от Медицински център "Афродита".

МЦ "Афродита" е най-големият център за регенеративна медицина в България. Клиниката е в пряко сътрудничество с най-престижните болници и лаборатории в САЩ, Великобритания , Франция и Италия. През последните години е на челно място по процент брой раждания от инвитро процедури в България. Този месец клиниката празнува 15 години от създаването си. През всичките тези години тя се е наложила като фактор за стабилност. Tрябва да се отбележи изключителният успех, който е достигнала в сферата на инвитро процедурите, съхранението на стволови клетки и пренатална диагностика на световна ниво.

Завеждащият IVF сектора д-р Георги Станулов е работил дълги години в Англия, Гърция и Австрия. Смята се за един от най-добрите ин витро специалисти на Балканите.

 

- Доктор Станулов, на какво се дължат стряскащите данни от спермограмите в последните години?

- Факторите, които влошават качествата на семенната течност са много и разнообразни. Токсините са навсякъде в околната среда. Ужасно е, но дори пластмасовите шишета на кърмачетата съдържат бисфеноли, които доказано увреждат фертилитета. Пластмасовите бутилки, съдове и опаковки са също доказано вредни. Хормоните, които се съдържат в месото, яйцата и млякото на промишлено отгледаните животни намаляват тестостерона при мъжете. Пестицидите и хербицидите в плодовете, зеленчуците и зърнените култури, освен че причиняват рак, увреждат и плодовитостта.

- Начинът на живот има ли значение?

- Разбира се. Заседналият начин на живот и фактът, че днес повечето мъже работят седнали води до венозен застой във вените на тестисите и тяхната увреда. Липсата на спорт и физическа активност, както и затлъстяването са катастрофални за нивата на тестостерона.

Приемът на анаболни стероиди, който е удивително чест при спортуващите младежи е пагубен за състоянието на тестисите и обикновено води до трайното им увреждане.

Облъчването с различни радиочестотни електромагнитни вълни, на които съвременният човек е подложен непрекъснато, също е фактор, който освен че предизвиква рак, води и стерилитет. Основните източници на тези вълни са мобилните телефони, радио и телевизионните ретранслатори и всички безжично свързани устройства.

Употребата на алкохол, стимуланти и наркотици, както е лесно да предположим води до плачевни показатели при спермограмите.

- Смятате ли че тютюнопушенето вреди на качествата на семенната течност?

- Ако трябва да назова единствен фактор, който вреди най-много на мъжката плодовитост - това е тютюнопушенето! То вреди на потентността, увреждайки съдовете на пениса и тестисите. Вреди на ДНК на сперматозоидите. Вреди на броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите.

Често, мъже пушачи ми казват следното: "Дядо ми и баща ми също пушат, но не са имали проблем с възпроизводството!". Така е, но дядовците и бащите ни не са сукали от пластмасово шише, не са яли продукти, имитиращи храна и не са имали мобилни телефони и wi-fi в детската си стая. Днес често тютюнопушенето е просто капката, която прелива чашата на мъжкото безплодие.

- Явно, че нещата са трагични, но какво може да се направи?

- Мъжете в огромен брой случаи могат да си помогнат сами. Често прекратяването на вредните навици, отслабването, ограничаването на вредните фактори на средата (облъчване и токсини) и започването на здравословен начин са напълно достатъчни.  Здравните специалисти - уролози, ендокринолози, диетолози също могат да помогнат на пациентите с безценни съвети и лечение.

В МЦ "Афродита" разполагаме с най-модерния анализатор за оценка на оксидативния стрес върху семенната течност MiOXSYSо. Той може да е от огромна полза в диагностиката и терапията на мъжкия инфертилитет. Особено при оценката от ефекта и правилния подбор на хранителни добавки и антиоксиданти необходими за това.

- А когато всичко това не помогне?

- Тогава остават методите на асистираната репродукция, инвитро, ICSI, PICSI. Поради невероятния екип от ембриолози, начело с д-р Георги Дойчев, в МЦ "Афродита" не се боим от мъжкия стрилитет. Имаме огромна успеваемост дори и при най-тежките форми на мъжкия стерилитет, а именно азооспермията. При нея в семенната течност няма абсолютно никакви сперматозоиди. Сперматозоидите се извличат чрез операция - тестикуларна биопсия от корифея в тази област, уролога д-р Иван Велев. След което се пристъпва към оплождане на яйцеклетките, което в огромния процент от случаите е успешно.

- Какви са целите Ви за 2023 година д-р Станулов?

- Целият екип на МЦ "Афродита" сме мотивирани да следваме каузата, която сме си поставили от самото създаване на клиниката - до 2030 година да включим София сред най-развитите градове по регенеративна медицина в света. Тук е мястото да добавя, че този месец празнуваме нашата 15-годишнина от създаването на Медицински център "Афродита". За мене е чест и гордост да работя в клиника на световно ниво с уникален екип от професионалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай