Добре ли са дробовете ви? Мерете си пулса

Ето уредите, които биха помогнали

Добре ли са дробовете ви? Мерете си пулса | StandartNews.com

„Има едно малко уредче, с което може да се изследва функцията на белия дроб. Тези уредчета не са толкова разпространени, но хората с астма ги имат”, казва пулмологът Александър Симидчиев, пред НОВА.

Устройството показва има ли намаляване на обема на белия дроб, както и на скоростта на издишване. По показанията разбират какво става с тялото след като човек е преболедувал COVID-19. „Същият този уред обаче има и една приставка, която позволява да измерим количеството кислород. Нещо, за което аз съм огромен привърженик да се прави по-често”, допълва Симидчиев.

Хората вкъщи могат да използват т.нар „домашни оксиметри”. „Това малко уредче, може да бъде сложено на пръста, то е като щипка. Показва сатурацията и пулса. Когато имаме сатурация над 95%, този пациент не е рисков по отношение на белодробни усложнения. Ако тя тръгне да спада под 94 надолу, особено ако спадне под 90%, тези пациенти са особено рискови и те трябва бързо да стигнат до болница”, посочва пулмологът.

Пациентите на д-р Симидчиев например знаят, че трябва да му се обадят, ако сатурацията спадне под 95%. „Това позволява аз да съм по-спокоен, когато те се грижат сами за себе си вкъщи, че няма проблем с белия дроб”, коментира той.

Преди към пулсовите оксиметри не е имало интерес, но сега, в условията на пандемия и нарастващ брой на заболели от коронавирус, уредът вече е дефицитна стока в аптеките. 

Цената му е между 30 и 100 лева. Има обаче и напълно безплатна алтернатива. „Това, което системно може да ни ориентира добре, е честотата на пулса - тоест колко бързо работи сърцето.

Защото, ако кислородът не е достатъчно в системата, сърцето се опитва да компенсира и то се компенсира с по-висока честота на сърцебиенето”, обяснява Симидчиев. И допълва:

„Това лесно става като си мериме пулса колко е за 15 секунди и го умножим по 4. Ако примерно пулсът ни е 20 за 15 секунди и го умножим по 4, става 100. Пулс 100 е пулс, при който трябва да ни светне една лампичка”.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай