Понеделник,

Медсестрите на изчезване, искат специалността да е защитена

От: Стандарт -
Медсестрите на изчезване, искат специалността да е защитена
A
A
A

От Министерството на здравеопазването (МЗ) е било изпратено предложение до Министерството на образованието и науката специалността "Медицинска сестра" да бъде определена за защитена. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ след среща между заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев.

По време на разговора е било обсъдено какви целенасочени действия могат да бъдат предприети за обръщане на негативните тенденции, свързани с малкия брой желаещи да упражняват професията медицинска сестра.

"Един от най-съществените проблеми, пред който е изправена системата на здравеопазването, е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си", е посочил Томов.

"За оптимално функциониране на системата е прието минималното съотношение медицински сестри/лекари да е поне 2:1, е посочил Томов. Към 31 декември 2020 г., по данни на Националния статистически институт, това съотношение в България е било 0.98:1", допълнил той.

"В последните 20 години има трайна практика университетите да обявяват в приемите си повече места за бъдещи лекари отколкото за медицински сестри. Ако в кратки срокове тази тенденция не се промени, недостигът на медицински сестри ще се увеличи драстично", е казал още заместник-министър Томов.

По думите му една от основните крачки за решаването на този проблем е специалността "Медицинска сестра" да бъде определена за защитена.

Работи се и по пакет от мерки, които в дългосрочен план да създадат по-привлекателни условия за работа на медицинските сестри и така да се засили интересът на младите хора към тази професия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички