Неделя,

Медсестрите на изчезване, искат специалността да е защитена

От: Стандарт -
292
Медсестрите на изчезване, искат специалността да е защитена
A
A
A

От Министерството на здравеопазването (МЗ) е било изпратено предложение до Министерството на образованието и науката специалността "Медицинска сестра" да бъде определена за защитена. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ след среща между заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов, заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова и заместник-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев.

По време на разговора е било обсъдено какви целенасочени действия могат да бъдат предприети за обръщане на негативните тенденции, свързани с малкия брой желаещи да упражняват професията медицинска сестра.

"Един от най-съществените проблеми, пред който е изправена системата на здравеопазването, е малкият брой медицински сестри, упражняващи професията си", е посочил Томов.

"За оптимално функциониране на системата е прието минималното съотношение медицински сестри/лекари да е поне 2:1, е посочил Томов. Към 31 декември 2020 г., по данни на Националния статистически институт, това съотношение в България е било 0.98:1", допълнил той.

"В последните 20 години има трайна практика университетите да обявяват в приемите си повече места за бъдещи лекари отколкото за медицински сестри. Ако в кратки срокове тази тенденция не се промени, недостигът на медицински сестри ще се увеличи драстично", е казал още заместник-министър Томов.

По думите му една от основните крачки за решаването на този проблем е специалността "Медицинска сестра" да бъде определена за защитена.

Работи се и по пакет от мерки, които в дългосрочен план да създадат по-привлекателни условия за работа на медицинските сестри и така да се засили интересът на младите хора към тази професия.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички