Медиците в чудо! Колко вируса ни нападат

Кога е най-подходяща ваксинацията

Медиците в чудо! Колко вируса ни нападат | StandartNews.com

Медиците и епидемолозите се видяха в чудо от някои прогнози за вирусите през зимата.

Тройна епидемия от грип, COVID и респираторен вирус очакват епидемиолозите през студените месеци. Първите заболели се очакват още през ноември, а до дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години.

Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози, съобщи БНТ.

В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат повишена циркулация на различни респираторни вируси. 

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с респираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са у нас. А интересът на хората над 65 години, които могат да се имунизират безплатно, е голям.

Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

"Очакваме заболяванията да са повече отколкото беше през 2020-2021 г предвид ограниченията, които бяха наложени. Основните рискови групи са деца до 5 години и по-възрастните хора", смята проф. Ива Христова.

Заболеваемостта от Ковид през последния месец се е увеличила над 7 пъти, но това не се отразява на смъртността и натискът върху болниците и интензивните отделения е минимален.

"Това, което всички очаквахме постепенно Ковид да се доближи до грипа и другите респираторни заболявания го виждаме в момента", заяви доц. Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай