Медици алармират! Спешната помощ под заплаха

Медиците провеждат отново национален протест в центъра на София

Медици алармират! Спешната помощ под заплаха | StandartNews.com

Медицински специалисти и работещи в спешни центрове провеждат отново национален протест в центъра на София. Основните искания са за увеличение на заплатите, по-добри условия на труд и промяна на категорията труд от трета на първа.

Вчера депутатите от бюджетната комисия одобриха допълнителни средства за увеличение с 20% заплатите в Спешната помощ и в регионалните здравни инспекции. Въпреки това медиците ще проведат протеста си.

Заместник-председателят на Национален синдикат "Защита" Милена Атанасова заяви в ефира на БНР, че целта на демонстрацията е да се отправи “официално искане до президента на републиката за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност“. Тя подчерта, че има огромна вероятност Спешната помощ в страната да бъде застрашена, ако не се предприемат конкретни действия за подобрение на условията на труд и здравни грижи.

Тя обясни също, че протестиращите ще преминават през Министерството на здравеопазването, тъй като центровете за Спешна помощ са второстепенен разпоредител с бюджет и изцяло зависят от бюджета на Здравното министерство. Синдикатът иска да бъде гарантирано увеличение на бюджета с около 25 млн. до края на тази година, за да се осигурят по-добри условия за спешните медици и здравни работници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай