Маската не пази 100% от китайския вирус

Отмива се с дизенфектанти, хигиената е най-важно

Маската не пази 100% от китайския вирус | StandartNews.com
  • Отмива се с дизенфектанти, хигиената е най-важно

Маската не пази 100% от китайския вирус. Смъртността при коронавируса е около 2%, но създаването на лекарство срещу него ще е трудно и бавно. Това коментира пред БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. "Най-вероятно скоро няма да има етиологично лечение на тази инфекция, сега са много важни епидемиологичните мерки, които се предприемат срещу разпространението на болестта. Една прибързано направена ваксина, може да вземе повече жертви“, предупреди той. Според него мерките, които до момента СЗО предприема, са адекватни. "Световните експерти реагираха доста скоростно. Китайските власти – също", каза още проф. Момеков .

По думите му още не е събрана достатъчно информация за коронавироса - за неговата биология и начина му за разпространение. "Вирусите са с наноразмери, маската е важна за заразените хора, за да се разпространяват по-малко патогени. Не може да се успокояваме, че маската предпазва на 100%", посочи фармацевтът.

Той препоръча поддържането на добра хигиена. "Този вирус има фосфолипидна отбивка, която се измива с дезинфектанти. Това показва, че добрата хигиена е изключително важна“, подчерта проф. Георги Момеков.

"Препоръките на здравните експерти са по-важни от взимането на имуностимуланти. Хората трябва да знаят, че има благоприятни ефекти, но не ни дава изключителна защита. Вирусите са прости организми, те са на границата между живата и неживата природа. Опасно е когато мутират. Те не се влияят от антибиотиците“, предупреди специалистът.

Лекарят заяви, че е изненадан, че хората търсят ваксина срещу новия вирус, но не и срещу грип, който в момента предизвиква епидемия и всяка година взима хиляди жертви.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай