Лекарите се разграничиха от медсестрите

Готови са на контрапротест в защита на авторитета на медицинското съсловие

Лекарите се разграничиха от медсестрите | StandartNews.com

  • Готови са на контрапротест в защита на авторитета на медицинското съсловие
  • 950 лв. е заплатата на Бойка Атанасова, която се барикадира в парламента и щеше да скача от прозореца

Българският лекарски съюз (БЛС) се разграничи от протестиращите медсестри и излезе с декларация срещу начина, по който се те се барикадираха в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Защо ще скача медсестра от прозореца?

„Категорично се обявяваме против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки по този начин авторитета на цялото съсловие и системата на здравеопазването, неглижирайки огромните усилия и постижения за постигане на определени резултати в процеса на реформиране на българското здравеопазване. Единственият начин за напредък и развитие е в рамките на закона и по установеният ред след провеждане на легитимни преговори между легитимни организации“, смятат от БЛС

От организацията се обръщат към премиера Бойко Борисов и правителството „да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер“, гласи още позицията им.

В противен случай българските лекари ще направят контрапротест в защита на авторитета, съсловието и системата на здравеопазване. “Лекарската съсловие абсолютно е готово да застане и да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, заявяват още от БЛС.

Междувременно директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви колко е заплатата на Бойка Атанасова с увеличението. Той съобщи в позиция до медиите, че от април месец миналата година нейното възнаграждение е 950 лева.
Бойка Атанасова бе една от петте сестри, които се барикадираха в парламента. Около час днес сутринта тя стоя на прозореца на втория етаж в сградата на бившия партиен дом, обвинявайки НСО, че едва ли не са я били.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай